Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Предлагат 5% данък върху заплатите, ако работиш от вкъщи – с приходите ще спасяват банки и офис-сгради, губещи пари....


 Ако служител избере да работи вкъщи, да му се начислява данък от 5 процента. Това предлага в свой доклад Deutsche Bank. Така ще се осигури помощ на работещите, чиито работни места са заплашени.


Налогът, гласи идеята, ще бъде плащан от работодателите, а генерираните приходи ще бъдат преразпределяни към хората, които не могат да вършат работата си от вкъщи. Икономистите на банката изчисляват, че в САЩ подобна практика ще събере $48 млрд. За Великобритания сумата би била £6,9 млрд. годишно, което би осигурило грантове от £2 хил. годишно за работещите си ниски доходи и тези, чиито работни места са заплашени, пише Money.bg.
В доклада на Deutsche Bank се твърди, че „така е честно“, тъй като тези, които работят от вкъщи, пестят пари и не ги връщат в системата, както тези, които не могат да работят от вкъщи.

„От години трябваше да имаме данък върху работещите отдалечено“, продължава стратегът на банката Люк Темпълмен. „Covid просто направи това очевидно“.
5% данък върху работещите от вкъщи в САЩ при заплата от $55 хил. би означавал по $10 на ден, а за Великобритания – £7 на ден при заплата от £35 хил.
Банката прогнозира, че работещите в САЩ ще прекарват по 4,6 млрд. дни годишно вкъщи вместо в офиса. „Тези, които могат да работят от вкъщи получават индиректна и директна финансова изгода и те трябва да бъдат облагани“, казват още от най-голямата банка в Германия.
Милиони други обаче не могат, като например медицински сестри или работници в заводи. Стратегът Темпълмен посочва, че работещите отдалечено допринасят по-малко за инфраструктурата на икономиката, като в същото време се радват на ползите. И не плащат за градски транспорт или обеди в ресторанти, а скъпите офиси остават празни.
„Работата от вкъщи“ носи спестявания от разходи като пътуване, обяд, дрехи и други, казва той. И данъкът от 5% ще балансира ситуацията.