Армения капитулира, де факто изоставена от Русия, заради Сорос... Москва прибра комисионата - получи 2000 войници в Кавказ

 

Лидерите на Армения, Азербайджан и Русия подписаха споразумение, с което прекратиха войната в Нагорни Карабах месец след новото ѝ разразяване, върнало на Баку голяма част от останалите под арменски контрол територии след 1994 г.


Това не е окончателно решение на конфликта, отнел 30 хил. жертви в края на миналия век и неизвестен брой - през последния месец. То фактически не ликвидира напълно непризнатата Нагорно-Карабахска република - населения с етнически арменци анклав, обявил независимост в началото на 90-те.
С него обаче Армения, която претърпя сериозни загуби от Азербайджан в последните седмици, прави радикални отстъпки, които доведоха и до щурм на парламента и протести в Ереван.Случващото се е пряко следствие от смяната на режима в Армения преди 2 години, когато на власт дойдоха русофобско-соросоидни сили, начело с Никол Пашинян. Те глуповато унищожиха фактически единствената гаранция за Карабах, каквато бе Русия. Преди това 25 години никой не смееше да погледне натам, защото предният режим бе плътен съюзник на Москва. Сега със съюзник Джордж Сорос, Карабах остана да се пази само от арменската армия. Която е много по-малка и слаба от азерската, превъоръжена с милиарди от петрола.
"Подписах заявления с президентите на Русия и Азербайджан за прекратяване на карабахската война, считано от 01:00 ч. (23:00 ч. вчера българско време). Текстът на вече публикуваното заявление е неизразимо болезнен за мен лично и за нашия народ. Взех това решение в резултат на дълбок анализ на военната ситуация и на оценката на хора, които са запознати с нея по възможно най-добрия начин", заяви Пашинян. "Това не е победа, но не е и поражение, ако не признаваме себе си за загубили. Ние никога няма да се признаем за загубили", написа още премиерът във "Фейсбук".
В последвало обръщение Пашинян обясни, че е взел тежкото решение след неколкократни молби на военни. "Армията продължително твърдеше, че е необходимо" и че "има определени проблеми, за чието решение или няма перспектива, или ресурсите са изчерпани". По думите му продължаването на конфликта значително би навредило на боеспособността на страната.

"Какво ще кажеш сега, Пашинян? Карабах е наш!", заяви азербайджанският държавен глава Илхам Алиев.
Край на войната в Нагорни Карабах: Армения прие тежки отстъпки, Русия изпрати миротворци© Associated Press
В резултат на споразумението, потвърдено и от руския президент Владимир Путин, Москва вече изпрати почти 2000 миротворци и 470 единици бойна техника в Нагорни Карабах.
Какво включва още споразумението
- Армения и Азербайджан спират бойните действия на заетите в последния месец позиции.
- Управляваната от етнически арменци и непризната от никого Нагорно-Карабахска република няма да спре да съществува, но не се уточнява с каква легитимност. Според Алиев Баку е предлагал възможността за автономия, но настояването от другата страна било за независимост.
В територията на НКР вече няма да влизат районите, отвоювани от Азербайджан тази година. Сред тях е стратегическият и символно важен в историческо и културно отношение и за двете страни град Шуши/Шуша (на арменски и азерски), овладян преди дни. Степанакерт остава под арменски контрол и ще е свързан с Армения през Лачинския коридор, водещ от Нагорни Карабах, през Азербайджан към арменска територия.
- Армения освобождава и връща на Азербайджан всички територии, които не са в състава на Нагорно-Карабахската автономна област през съветско време, овладени през 90-те години на миналия век. Арменски сили контролираха обширни земи около анклава и така Азербайджан смяташе за окупирана една пета от територията си.
- Руските сили (1960 военнослужещи, 90 бронетранспортьора и 380 единици автомобилна и специална техника) се изпращат на линията на съприкосновението и по протежение на коридора между Нагорни Карабах и Армения (голяма част от който бе овладяна от Азербайджан), свързващ Армения и Степанакерт. Те остават в Нагорни Карабах пет години. Срокът ще бъде продължен автоматично, ако ако Баку и Ереван "не са против", каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев.
В миротворческите усилия обаче ще участва и Турция. "Център за миротворчески сили" ще включва екипи от Анкара като главен съюзник на Азербайджан. Путин заяви миналата седмица, че иска Турция да е част от мирния процес, без да навлиза в подробности.

- Азербайджански бежанци ще могат да се върнат в Нагорни Карабах, след като азерското малцинство напусна територията през 90-те. Процесът ще стане с участието на ООН.
Новината бе посрещната с остро недоволство в Армения. Жители на Ереван, протестиращи срещу прекратяването на военните действия в Карабах, проникнаха в сградата на арменското правителство, предаде ТАСС. Световните агенции показаха подобни кадри и от арменския парламент. Нанесен е побой на председателя на парламента на Армения.
Агресивно настроените протестиращи чупят вратите на кабинетите в сградата.
Стотици хора се събраха на Площада на Републиката в центъра на Ереван, където се намира сградата на правителството. Полицаите не използваха сила срещу протестиращите и се опитаха да ги успокоят.