Ердоган поиска арест и екстрадиция на наш писател - подкрепил арменците...

Турското посолство официално днес връчи нота на Външно министерство, с която се иска незабавен арест и екстрадиция на писателя Добри Божилов - автор на тазгодишния бестселър "Заветът".

Причина е публикувано вчера стихотворение, в което той подкрепя арменския народ в поредната натрапена му отвън война. Самият Божилов обяви, че се надява да подражава на Пейо Яворов, и очаква един ден "като се видят на оня свят", да получи оценката му. Заглавието на творбата е "Арменци: 100 години по-късно..."

Куплетите се разпространяват мълниеносно в Мрежата и вече предизвикаха благодарности от десетки арменци. Интересно е, че то хвърля вината за случващото се върху "султана", а не върху турския народ, като обявява и, че арменците се бият вкл. за свободата на самите турци - от поредния тиранин, който въвлича във войни и кръвопролития.

Божилов е един от най-популярните днес автори. Миналата година книгата му "Задругата" се превърна в най-продавания исторически роман, и на второ място по продажби от всички книги в България - общо наши и преводни. А допитване до работещите в книжарниците я обяви за най-добра българска книга на годината.

Тази година хит е "Заветът", като се очертава същият резултат, който ще бъде обявен през декември.

Ердоган много се дразни от всякакви произведения, потвърждаващи "турското робство". И "Задругата", и "Заветът" са такива. Те говорят за тайна българска организация, създадена от Иван Шишман, и действала през целия период на робството - като закрилник на народа, и извършваща подкопаваща империята дейност. Книгите са написани с много вдъхновение и предизвикват страхотен интерес и вълнения. Разпродават се като "топъл хляб". Отзивите на читатели са позитивни, и се съсродоточават около въпроса "кога ще дойде следващата книга".

Посолството се позовава на договора за приятелство с България, който забранява термина "турско робство" и внушенията, че такова е имало. В стихотворението пък Божилов пише за арменския геноцид, което според дипломатите, нарушава споразумението.

Божилов обяви, че не се страхува, и че турските претенции обиждат България. Според него, трябва не да бъде екстрадиран, а България да отговори с насрещна нота. И дори за изгони турския посланик за подобно арогантно поведение.

Стихотворението можете да видите във фейсбук страницата на автора. "Задругата" и "Заветът" са в основните книжарници, или он-лайн:

Издателство "Лексикон"
Хеликон

Orange

Store.bg

Ozone

Сиела

BookPoint

dBooks

Г.Н.

24.10.2020

(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му...)