Трима обезглавени в катедралата Нотр Дам в Ница...


 Трима души загинаха при атака с хладно оръжие в базиликата "Нотр Дам" в Ница. Съобщава се и за ранени. Според информация от полицейски източници, една жена е била обезглавена. Други двама са били прободени с нож. До нападението се е стигнало около 9 часа сутринта.
Нападателят е бил арестуван
Случаят е поет от Специалната антитерористична прокуратура, която го води като "убийство и опит за убийство във връзка с терористичен акт". Това съобщи днес самата прокуратура.
Кметът на града Кристиан Естрози обяви, че нападателят е бил арестуван. Според Естрози, убиецът многократно е извикал "Аллах Акбар". И френският вътрешен министър Жералд Дарманин потвърди нападението, като първоначално не назова детайли.
Само преди 13 дни един френски учител по история, показвал на учениците си карикатури с пророка Мохамед, беше обезглавен от терорист на улица в Париж.
Бойкот на френски стоки в ислямски страни
Убийството на учителя разтърси страната. В отговор френският президент Еманюел Макрон оповести, че силите за сигурност вече ще действат по-остро срещу ислямистите. Освен това Макрон се обяви в подкрепа на свободата на изразяването, включително в защита на правото на медиите да публикуват карикатури на ислямския пророк.
В редица ислямски държави, начело с Турция, последва вълна на антифренски протести и бойкот на френски стоки. Франция отзова посланика си в Турция, след като турският президент Ердоган препоръча на Макрон "да се лекува при психиатър". А вчера френският сатиричен седмичник "Шарли ебдо" публикува карикатура на Ердоган.