Не се предавам - предците ми са били партизани и ятаци...

Главният прокурор Иван Гешев е на мнение, че неговата карма е да въведе справедливост чрез правосъдие. Той споделя тези свои мисли в документален филм за рода Гешеви на телевизия "България 24". "Това, в което вярвам, е, че на България ѝ трябва време да се промени и да стане по-силна, а промяната, която аз мога да направя със структурата, която представлявам, е справедливост чрез правосъдие. Може би това е моята карма. Всеки човек има някаква мисия. Господ показва пътя, той те води и ти показва, ако вярваш. В библията пише, че законът е в Господ и хората, които прилагат закона, са божии хора", смята главният прокурор.
Филмът за рода на Иван Гешев е заснет в две части със загалвие "Не бягам, а се бия" и негов автор е журналистът Светослава Рудолф. "В рода ми няма такива, които са се предавали. Има хора, които са съратници на Левски – това е поп Партений Гешев. Има партизани, хайдути, членове на ВМРО. След 9-ти септември – служители на службите за сигурност, учители", споделя шефът на държавното обвинение.
Своите политически убеждения Гешев определя като по-скоро леви. "Говорих с много известен български политик. Чисто приятелски пихме кафе и си говорихме и от него чух определението християнсоциалист. Аз не знаех, че има такава политическа насоченост. Не мога да кажа, че съм социалист, но по-скоро имам по-социални виждания за живота. Да обобщя накратко - християнсоциалист патриот", казва главният прокурор.

Той изразява мнение и по геополитически теми като отношенията ни със Северна Македония и русофилството. "Ако в нещо може да бъде най-много обвинява тогавашната власт след 9 септември, това е позволяването да се дебългаризира Македония и да се смени с кръв и с репресии българското етническо самосъзнание. Това, разбира се, не значи, че ние трябва да имаме някакви претенции към държавата Северна Македония, защото живеем в едно друго общество. Въпросът е, който за мен е болезнен, да не се краде история", категоричен е Гешев.
Според него българският и руският народ са близки по манталитет и светоусещание, а това са неща, които никой не може да изтрие. "Аз съм завършил руска паралелка с разширено изучаване на руски език. С моите приятели слушаме руска музика, разбираме руски език, гледаме руска телевизия. Аз нямам проблем с Русия, ако говорим за това, че съм русофоб. Това пак е едно деление условно на русофили и русофоби. Докато се делим на хора, които харесват чужди държави, пак ще сме зле", коментира Гешев във филма.
Той отрича да мрази богатите. "Аз не мразя богатите, българинът мрази богатите. Това пак е народопсихология. Но аз я разбирам тази омраза. Тя се дължи на това, което се случи след 1989 г. Аз помня времената, в които 90% бяхме равни всички - кола на изплащане, апартамент на изплащане на ниски лихви и евентуално вила. Майки, бащи, баби, дядовци отделяха от заплатите си, построиха се заводи, а някои ги откраднаха. Нарязаха ги на скрап по-бруталните крадци. Качиха се на коли, които струват милиони, не си плащат данъците. И майка ми и баща ми, ако не са децата да им помагат, те не могат да живеят с пенсиите си", обяснява главният прокурор.
За каскета, който често носи, казва, че му е удобен, а не търси ефект да изглежда като пролетарски човек. "Не знам защо започна толкова да се обръща внимание. Това е една шапка, която на мен ми харесва. Знам, че в определени случаи етикетът изисква да си с костюм и вратовръзка. Не харесвам този начин на обличане, но се налага предвид, че заемам някакъв пост. Обличам се по начин, по който се чувствам удобно и на мен ми е приятно.

Източник: СЕГА