Икономист разби Борисов и хвалбите му за кредитния ни рейтинг... Българската икономика рухва, Боко затова тегли заеми...

 

  ''Кредитният рейтинг струва пари. Moody`s е компания, за чиито анализи се плаща. Този рейтинг се измерва, когато една страна иска да вземе нов кредитен дълг. Ако си спомняте, страната ни увеличи скоро лимита си. Целта може да е нов заем. Няма как да не се запитаме дали заради това е поръчан този нов рейтинг. Една от възможностите е анонимният поръчител на рейтинга да очаква страната ни да издаде нови облигации''.
Това заяви икономистът Пламен Данаилов в предаването "Честно казано с Люба Кулезич", което се излъчва по ТВ Евроком. Той коментира темата за кредитния рейтинг на страната ни, която министър-председателят на България - Бойко Борисов, заедно с финансовия министър - Кирил Ананиев, обсъдиха поседнали на пънчета в Родопите.


"Важният въпрос е какво означава повишеният кредитен рейтинг и въобще има ли значение този рейтинг. Ако имаше такова значение, защо инвеститорите избягват България?. Само един пример – Гърция е с по-нисък кредитен рейтинг, с по-високи данъци, с по-висока цена на електричеството, но компанията Майкрософт избра съседката ни. Турция също е с по-нисък рейтинг, но Фолксваген ги избра за тяхната инвестиция. Сърбия и Румъния също са с по-нисък кредитен рейтинг, но у тях чуждестранните инвестиции растат. Чуждестранните инвестиции са важни, защото вдигат нивото на образованието в страната и благосъстоянието ѝ.
В Румъния минималната заплата е 915 лв.", поясни икономистът.
"Ние не получихме обяснение защо се увеличи лимитът на заема, който може да вземе страната ни.", каза още Данаилов.
"Рейтинг не се яде. Това няма да доведе до повишаване на икономическите перспективи и благосъстоянието на нацията като цяло. Матриците, с които работят тези агенции не отчитат нивата на корупция и начина на работа на институциите в държавите.", допълни той.

Целия разговор с икономиста Пламен Данаилов можете да изгледате след 1:00:52 във видеото:


Евроком