Фризьорите излизат на протест - не искат ГДБОП да се занимава с тях...

Фризьорите в цялата страна готвят протест срещу абсурда да трябва да плащат, ако са пуснали радио в салона си.
Безумието настъпи в началото на този месец, когато ГДБОП и Министерството на културата започнаха да нахлуват в салоните и да глобяват за "нелицензирана музика".

Става дума за прокарана още преди време лобистка поправка в Закона за авторското право, според която магазини, заведения и всякакви бизнес обекти - дори такситата, трябва да плащат ако пускат радио. Което само по себе си, вече е платило авторските права.
Но лобито на няколко организации за подобни права е могъщо, и е наложило това второ плащане за същото нещо. Фризьорите, а и другите търговски обекти, са обявени не за слушатели, а за "излъчватели". Някои биха нарекли това рекет.
И с бухалката на закона, жътвата започва.
Този въпрос е поредната глупост, която може да се измисли, смята бръснарят Иван Минчев.

"Аз лично не съм търсил къде да платя, защото не мисля, че е нормално национално радио да се плаща. Ти може да си го слушаш навсякъде", смята той.
Кой реже нотите на фризьорските салони? Ножицата на закона за авторско право отсича - в салона не слушаш музика, а я излъчваш!
София Щерева е изпълнителен директор на ПРОФОН. Дружество, което защитава авторските права на всеки от музикалния бранш, който членува при тях.
Вече е известно, че глобите са доста сериозни за нелицензирани права. Цената на глобата не е цената на лицензирането, посочва София Щерева.
Според нея идеята не е да се слагат наказания, а превантивно да се обясни, защото става дума за 50 лв. на година. Проблемът обаче, че не са само 50, а се смятат на квадратен метър. За салона на Минчев излиза 206 лв. на година. А големият проблем е, че държавата е обрасла в десетки и стотици подобни паразитни дейности, всяка от които се опитва да "дои" своите 50 лв.
На хората им е писнало от паразити, и се вдигат.

 

ГН