Проф. Иво Христов: Ако Байдън дойде на власт, започват серия войни в нашия регион

Социологът и политически анализатор проф. Иво Христов коментира в „Тази сутрин“ по бТВ дебата между Доналд Тръмп и Джо Байдън. "Това беше политическото дъно на САЩ. Все си мислех, че България го е ударила, но това, което видях в Америка, ме успокои. Още сме далече от най-добрите образци, а те дълбаят дъното. Такъв примитивизъм не очаквах“, посочи социологът.

По думите му това, което се случва там, е „крайно неприятно и изключително напрегнато“.
Първият телевизионен дебат между двамата беше белязан от хаос, нападки и обиди.
„Там няма абсолютно никакъв дебат за политика. Това е едно дълбоко разделено общество - общество на ръба на гражданската война“, посочи Христов.
„Големи играчи очакват САЩ да влезе във вътрешна разпра и да няма възможност да реагира адекватно на външни заплахи. Отчитайки неособената кондиция на ЕС, нещата стават крайно неприятни“, предупреди Иво Христов.
"Аз си мисля, че 2020г. ще бъде началото на взривни процеси в целия свят, те ще ни се стоварят на главата, каза проф. Христов. Обяснението му: "САЩ не се занимават в момента с нищо, освен със себе си. Те нямат единна външна политика също така. Липсата на здрава ръка на имперската сила ще се отрази на цял свят", подчерта той.
И добави: "Тръмп дойде като представител на антиглобалистките сили, като представител на американския империализъм. Байдън е на националистките сили. Това е буквално война на крайбрежията. Ако Байдън дойде на власт, отчитайки неговото "перфектно физическо състояние", това означава, че Камала Харис ще управлява. Това означават войни навсякъде и около нас. Например в Средиземноморието - конфликтът Гърция - Турция, посочи анализаторът.
"Директно, ние вече сме на фронтовата линия срещу Русия – физически. Турция – това което се случва в Кавказието е директно ефект от политиката на Ердоган. Крайно съм притеснен от конфликта в Нагорни Карабах. Смятам, че там нещата ще придобият все по-тежък характер. Очертават се блокове, в които за първи път Арабският свят, с изключение на Катар и плюс Иран, застават зад Армения. От другата страна е тюркският свят плюс Пакистан, които застават зад Турция. Всичко това ще бъде решено от тежката дума на Русия", подчерта той взривоопасната обстановка.
За дебата в ЕП за България: "Много пара в свирката", коментира кратко Христов. Проследих го. ЕК няма никакви, абсолютно никакви реални, освен спиране и пускане на пари, лостове за влияние върху режимите в Европа. Това е една от крайно неприятните страни на българския характер – да чакаме някой да ни реши проблема отвън. Ние допуснахме крайно срамно този режим да ни управлява толкова време.
Има широки авторитарни нагласи, дори тези, които са срещу Борисов, са част от тях, защото не са в хранителната верига, обясни социологът.
Очарователна е тази българска черта да се гласува за поредния спасител, без да се знае какво има вътре като съдържание, така той коментира последните социологически проучвания, които дават преднина на Слави Труфонов.
"Ние сме като едно голямо семейство, всяка ръка държи по един камък", каза още той по повод политиката и политическите играчи в България. БСП е единствената политическа партия в страната, другото са клики. Има си критерии за това какво означава политическа партия. Благодарен съм, че ме поканиха, каза проф. Христов и отказа да коментира конфликта между Елена Йончева и Корнелия Нинова.

Източник: Епицентър