Германците пак започнаха да се запасяват с тоалетна хартия

Един от най-симптоматичните индикатори, че положението в Германия е тревожно, се прояви отново - големите вериги супермаркети съобщиха, че пак има ръст в продажбата на някои продукти като тоалетната хартия, предава "Дойче веле". Германия може да прекрачи границата от 10 000 случая на ден още следващата седмица, прогнозира председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри.
Сегашните показатели могат само до известна степен да бъдат сравнявани с тези от пролетта, тъй като междувременно се правят много повече тестове, респективно се установяват много повече инфекции. Въпреки това данните са тревожни и са причина мнозина да говорят както за втора вълна, така и за втори локдаун в Германия, коментира медията.
Част от магазините вече призоваха за пазаруване в разумни количества. Филиал на голям супермаркет дори въведе ограничение за купуване на един пакет тоалетна хартия на клиент. Регистриран бе и ръст в продажбите на кухненска хартия и дълготрайни продукти като брашно и консерви. От по-популярните вериги супермаркети казват, че към момента не смятат да предприемат извънредни действия, но следят внимателно търсенето, за да могат с бърза реакция да избегнат дефицита.

"Разбира се, може пак да се стигне до презапасяване с оглед на втората вълна", казва експертът по търговията Доминик Овербек от Института за пазарни проучвания "Iri". Същевременно обаче може да се окаже, че покрай опита от първата вълна потребителите ще си спестят опасенията от появата на дефицит и ще се доверят на постоянната наличност.
Меркел: "Всеки ден е от значение"
В традиционното си седмично обръщение федералната канцлерка призова сънародниците си да се срещат с по-малко хора и да избягват всяко пътуване, което не е неотложно, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на коронавируса.
„Моля ви, останете си вкъщи винаги, когато е възможно, във Вашето населено място”, каза Меркел. "Всеки ден е от значение", подчерта канцлерът, имайки предвид, че контактувалите с някой заразен трябва незабавно да бъдат уведомени, за да се пресече веригата на инфекции.
Ръководителят на канцеларията Хелге Браун също е загрижена за капацитета за проследяване на инфекциозните вериги. Тя обяви, че ще мобилизира повече помощници в подкрепа на общините при проследяване на контакти. В допълнение към контингента на Бундесвера с до 15 000 войници ще се види дали има допълнителен кадрови резерв във федералното правителство и в местната власт.
Премиерът на Бавария Маркус Зьодер дори предупреди за провал на проследяването на контактите. „На път сме да загубим контрол в някои региони в Германия, а това е изключително опасно”, каза той.
Ако инфекциите вече не могат да бъдат проследени, както в Холандия, Франция, Испания и Чехия, контактите трябва да бъдат ограничени генерално, обясни Зьодер. Това е възможно само при заключване или подобни строги мерки.


СЕГА