ГЕРБ отменят отпуските на работниците... Уж ги имат, но ще полагат точно същите дни "извънреден труд"...


 Скандални промени в Кодекса на труда, които ощетяват на интереса на милиони работещи български граждани, са на финалната права - предстои да бъдат одобрени от депутатите от мнозинството през тази седмица. В опит да осуетят приемането им, няколко организации отправят призив за протест на 28 октомври от 08:30 пред Народното събрание. Подробности и текста на протестното писмо:
Увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно, увеличение на периода на отчитане на сумираното изчисляване на работното време, разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори и отпадането на задължението на работодателите да осигуряват топла храна за нощните смени.
Това предвиждат промени в Кодекса на труда, одобрени на второ четене от парламентарната комисия по труд и социална политика от управляващото мнозинство. Предстои скандалните поправки да бъдат окончателно одобрени от парламента през настоящата седмица.
Тия 150 часа повече извънреден труд, фактически са 19 работни дни. Това е точно колкото законо-установената отпуска. Т.е. имаш отпуска, но работодателят може да си я вземе обратно през "извънреден труд"...
В опит да осуетят приемането на промените, леви организации и синдикалисти организират протест пред сградата на Народното събрание на 28 октомври от 08:30 часа, малко преди началото на работния ден на народните представители. Идеята е депутатите от мнозинството около ГЕРБ да бъдат посрещнати на паркинга на парламента на ул. „Княз Александър I“, когато влизат в сградата.
„Миналата седмица в социалната комисия на Народното събрание депутатите одобриха двойното увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно. За тези работници, които ще бъдат обхванати от поправката, това означава 9-часов работен ден!“, пишат организаторите на протеста от сдружение „Солидарна България“, Колектив за обществени интервенции, сп. Диверсия, Фондация „Документални“, ЛевФем, сдружение „Орион“ и други.
Протестът е под надслов „НЕ на 300 часа извънреден труд“, като според Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“ и председател на „Солидарна България“, поправките целят да не се наемат повече работещи, за да бъде по-евтино за техните работодатели и за сметка на живота и здравето на настоящите им служители.
„Това е поредно ерозиране на трудовите права в България. Вече 2 милиона български граждани напуснаха страната. Работодателите смятат, че ще успеят да заменят евакуиращите се български работещи с още по-уязвими от трети държави. А междувременно продължават да влошават условията на труд в страната“, подчертават от „Солидарна България“ и компания.
„Виждаме при какви нечовешки условия работи медицинският персонал, служителите на градския транспорт, железничарите, заетите в индустрията, шивачките. В резултат стават повече катастрофи, повече грешки, повече трудови злополуки, инфаркти, инсулти“, посочват в призива си за протестни действия организаторите.
Акушерка преби бебе – детето оживя, но е с епилепсия, а медицинското лице ще прекара в затвора остатъка от активния си живот. След преминаване през ГКПП Лесово, шофьор на ТИР спира на пътя и заспива, в него се удря микробус – три жертви и 16 ранени. Миналата година вследствие на стотици часове извънреден труд зачестиха произшествията в градския транспорт в столицата, припомня се в призива.
Според организаторите на протеста, единствено работодателите ще спечелят от промените, а всички останали ще бъдат ощетени. „Затова искаме да покажем на народните представители, че не сме съгласни с тази поредна гавра с трудовите ни права“, добавят те.
Готвените промени ще бъдат гласувани сряда или четвъртък. Елате в сряда в 8:00 ч. сутринта да посрещнем депутатите и да заявим недвусмислено, че поредното посегателство върху правото ни да работим безопасно е капката, която прелива чашата!
Протестно писмо:
Разгарящата се икономическа, социална и здравна криза има дълбоки последици за обществения живот в България, на които трябва да се отговори със спешни мерки. Гласуваният на 22 октомври 2020 г. в парламентарната Комисия по труда, социална и демографска политика Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, № 053-08-34, предвижда двойно увеличение на сумираното изчисляване на работното време и на извънредния труд с колективен трудов договор (КТД). Видно от мотивите на законопроекта, това увеличение няма връзка с кризисната ситуация, а цели да отговори „на съвременните икономически условия и достигнатото ниво на индустриални отношения в страната, за да се гарантират правата и интересите на страните по трудовото правоотношение“.
Има два основни проблема с така заложените промени в Кодекса на труда:
1.     Увеличаване несигурността на работниците
Сумираното изчисляване на работното време и извънредният труд често са единствено в интерес на работодателя, който определя изцяло условията на полагането на труд. Погрешно е да се смята, че производителността на труда се увеличава с допълнителен извънреден труд. Напротив, това има обратния ефект, както виждаме се случва и при сегашната правна уредба: хроничния недостиг на кадри в здравната система, водещ до недостатъчна грижа за пациентите и до грешки; честите катастрофи в градския транспорт заради множество извънредни смени (над 350 часа извънреден труд на година).
Ако проблемът е, че не се спазва законът (осигуряване на минимални периоди за почивка, обезщетения, недеклариран труд, ниски санкции), то решението му далеч не е в узаконяване на фактически нелегалната ситуация днес, а в увеличаване капацитета на Инспекцията по труда, както и на санкциите. Необходимостта от полагането на извънреден труд често прикрива необходимостта от наемането на друг работник. Създаването на повече работни места с достойно заплащане, а не увеличаването на работното време, ще отговори на предизвикателствата на критичната ситуация на повишена безработица. Специфичните особености на отделни отрасли и браншове могат да бъдат отчетени не просто с огъвкавяване на труда, т.е. с установяването на легални условия за по-лесното му експлоатиране, но чрез наемане на повече работници.
2.     Преобръщане на смисъла на колективния трудов договор в полза на работодателите
Предложените промени ще бъдат валидни на ниво КТД. Това радикално изопачава смисъла му. Основен принцип на КТД е подобряване на трудовите условия, чиито минимум е предвиден в Кодекса по труда. Неговата цел не е да осигури повече гъвкавост на труда, за да е по-удобно на работодателя да налага своите условия. Неговата цел е изравняване на силите, тъй като при индивидуалния трудов договор преговорната сила на работника е ограничена. Това обяснява и широко разпространеното нежелание работодателите да сключват колективни договори. Данните на Националния институт за помирение и арбитраж относно проблема, свързан с намаляване броя на действащите КТД в страната, единствено показват отслабване на синдикализацията, а с това и на работниците. Предложеното решение за увеличаване броя на КТД е чрез изменение на неговата същност, а именно чрез овластяване не на работника, а на работодателя да договаря по-изгодни условия за себе си.
Претендирайки да защитава социалния диалог, законопроектът предоставя възможност за повече експлоатация и повече инциденти.
В никоя европейска страна КТД не се използва за влошаване условията на труда! С промените се извършва преобръщане на смисъла на КТД и дисбаланс в правата и задълженията на страните по договора.
В предизвиканата от коронавируса икономическа и социална криза не трябва да е увеличаване на работното време  а напротив – преосмисляне на работния процес, така че да се подобрят условията на полагане на труд и намаляване на вече опасно засилващата се безработица. Не е вярно, че законопроектът не предвижда финансови разходи за държавата. Той ще доведе до повече разходи за здравеопазване и грижа за болните работници, чието здраве ще бъде влошено заради лошите условия на труд.
Повече сигурни и достойни работни места, а не повече извънреден труд и сумирано изчисляване на работното време!
Фондация „Документални”
Сдружение „Солидарна България”
Сдружение „Орион – Грижа за лидери и авторитети”
Сдружение КОИ
Сп. dВЕРСИЯ
Колектив Левфем