Млад българин спечели пари, след като прочете тази книга... Отказа се да емигрира...

 

Интересен случай за ползата от четенето съобщи в социалните мрежи писателят Добри Божилов - автор на бестселърите "Задругата" и "Заветът".

"Получавам много отзиви от читатели, ценя ги високо, защото те са пазарният механизъм, чрез който една книга става успешна или не", коментира авторът - "Но този отзив тотално ме изненада, пускам Ви писмо от читател, без промени":

"Здравейте г-н Божилов,

Много благодаря за чудесните книги, които сте написал. Четох и двете на един дъх, нямах търпение да прелистя следващата страница. Препоръчал съм ги и на всички приятели, постоянно ги купувам за подаръци за рождени дни.

Но нещо друго искам да ви кажа интересно. Аз забогятях, натрупах пари, след вашите книги. Всички говорят, че хората трябва да четат, съгласен съм с това, затова искам да дам и моя пример - как спечелих и пари.

Аз съм на 30 години. Имам образование, работил съм и в България, и в чужбина. В последните години твърдо бях решил да емигрирам, убеден че в "тази държава на мутри и корупция нищо не става". Тук е мястото на връзкарите, честният човек не само няма шанс, но дори му пречат, за да не се превърне в заплаха за тях. Почти на 100% бях решил да напусна, подобно на 2 милиона други българи.

Тогава случайно ми попадна Вашата книга ("Задругата"). Подари ми я приятел. Иронично се случва с тази книга така - на теб ти я подаряват, после ти започваш да подаряваш. Но по-важно са не подаръците, а прочитането ѝ. След като го направих, нещо в мен се промени. Видях, че българите са живели при много по-трудни условия от днес - по време на турското робство. Видях, че въпреки това, са намерили начин да оцелеят, и дори да бъдат победители.

Замислих се дълбоко - за миналото и настоящето. И реших, мястото ми не е в Англия, на където бях тръгнал. Мястото ми е тук. Реших да остана.

И тъй като знаете - тук работа се намира трудно, трябваше да започна свой собствен бизнес. И Господ ми се усмихна. Бизнесът потръгна. Спечелих пари - повече отколкото щях да получа като заплата в Лондон. И съм тук - в собствената си страна, плащам данъци, с които има за здравеопазване, образование и пенсии на БЪЛГАРИТЕ. Да, средата не е добра, но всеки честно успял човек, я променя.

Ако българите си повярваме, както са го направили героите на Вашите книги, тогава можем да постигнем много.

Разбира се, прочетох и втората Ви книга - "Заветът". Вълнуваща е, и затвърди мнението ми. Не съм направил грешка. Очаквам с интерес третата...

Благодаря Ви за всичко, вкл. за печалбите ми...

С уважение: Марко Петров

(ваш вече верен читател)"

---

"Задругата" е най-продаваният исторически роман на 2019 г., и втора най-продавана книга в България измежду всички - български и преводни. В допитване до работещите в книжарниците е обявена за "най-добра българска книга на 2019 г."

"Заветът" е окачествявана от читателите като "една идея по-добра", и по предварителни данни, също се очертава като бестселър. Класацията се очаква през декември.

И двете могат да се намерят в книжарниците, а също и в Интернет:

Издателство "Лексикон"
Хеликон

Orange

Store.bg

Ozone

Сиела

BookPoint

dBooks

Г.Н.

23.10.2020

(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му...)