Полицията арестува книга на протеста... Писателят нямал право да се снима с нея пред Партийния дом...

 

Абсурдите на едва дишащото вече управление достигнаха нови висоти. Снощи на протеста за кратко бе арестуван писателят Добри Божилов, а новата му книга - "Заветът", бе иззета от полицията.

Това стана, след като авторът бе застанал, държейки книгата, пред Партийния дом, и бе помолил друг гражданин да го снима, като се вижда отзад и множеството на протеста.

"Идеята беше да покажем, че писателите, културните среди, подкрепяме протеста. "Заветът" е в Топ 3 на най-продаваните книги, т.е. успели, обичани от народа автори, са на площадите, това е бунт и на интелигенцията", обясни Божилов.

Вместо това обаче се получи друго. Трима полицаи с каски и щитове доближиха и иззеха както книгата, така и телефона, с който се снимаше. При опит да поиска обяснение, Божилов бе прибран за кратко в близкия полицейски автомобил.

"Не можете да се снимате така пред Партийния дом. Това е строго охранявана зона, може да сте терорист и да заснемате охранителната ни система. А и с тия "книжки", само "джабала" вдигате и буните народа срещу Бойко..." - обяснил старши сержантът от полицията.

Най-вероятно основният мотив е именно книгата, а не охранителната система, защото там ежедневно се снимат хиляди хора, и фотосите излизат в социалните мрежи. Но книгите на Божилов предизвикват фурор, и това дразни властта.

Миналата година, под ударите на герберите попадна друга неговата книга - "Задругата", чието именно продължение е "Заветът" (могат да се четат и отделно, цикълът е общ). Тогава Божилов предизвика скандал като потвърди че турско робство е имало, а ролята на Русия в историята ни е положителна. Скандалът обаче беше най-вече тиражът на книгата, която се превърна в най-продавания исторически роман - български или чужд, с тираж над 20 хиляди. Това, за България, където средният тираж на български автор е 200-300 бройки, е супер бестселър.

Прокарваните тези - патриотични, родолюбиви, и най-вече- пробуждащи самочувствието, ядосаха неолибералните среди, няколко натовски посланици и правителството. Срещу книгата имаше серия данъчни проверки, няколко изземвания и дори - заплахи към автора.

Това не го спря, и сега историята се повтаря със "Заветът". А Божилов готви трета част от сагата, която за момента е с предварителното заглавие "Корените".

В крайна сметка, полицаите са пуснали автора, но са задържали книгата, "за да няма повече подобни провокации до края на вечерта".

"Не им се сърдя, нека я вземат. Може пък някой полицай да я прочете..." - коментира оптимистично ситуацията Божилов.

"Заветът" я има в основните книжарници, както и в Интернет: 

Издателство "Лексикон"
Хеликон

Orange

Store.bg

Ozone

Сиела

BookPoint

dBooks

Г.Н.

20.10.2020

(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му...)