Индия купува 33 МИГ-29, и модернизира други 59, за $2,4 млрд... Ние за тия пари купихме 8 F-16 в проект, с доставка 2027... :)

 Правителството на Индия одобри закупуването на 33 руски изтребителя и модернизирането на още 59 самолета, като действа за укрепване на своите военновъздушни сили в момент, когато е в пограничен конфликт с Китай, информира "Ройтерс".
Придобиването на 21 изтребителя МиГ-29 и 12 самолета Су-30 ще струва общо 181,48 млрд. рупии (2,43 млрд. долара), уточниха от индийското военно министерство. Покупката, заедно с модернизацията на още 59 изтребителя МиГ-29, е опит за справяне с "отдавна усещаната нужда на ВВС да увеличат своите изтребителни ескадрили".
Напрежението между Индия и Китай е най-високо от години след сблъсък миналия месец в оспорван участък от границата в западната част на Хималаите, при който Индия загуби 20 войници.

Двете страни, които водиха кратка погранична война през 1962 г., след неотдавнашния сблъсък дислоцираха допълнителни сили и военно оборудване в ключови участъци от Линията на фактически контрол, която е с дължина от 3 488 км - линията на примирие, която разделя двете сили.
Зелената светлина за придобиването на руските самолети последва посещение в Москва миналия месец от министъра на отбраната Райнат Сингх, където той призова домакините си да ускорят доставките.
Повече от половината от военното оборудване на Индия все още е с руски произход, въпреки че през последното десетилетие Индия се обърна към САЩ и Израел за снабдяване с високотехнологични оръжия.
Министерството на отбраната на Индия одобри и закупуването на ракети "въздух-въздух", разработени в страната, като според индийските военни те щели да допринесат за ударната способност на военновъздушните сили.

За приблизително същата сума, у нас Бойко и Каракачанов поръчаха 8 Ф-16, които са още на чертожната дъска...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...