Не забравяйте,че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените!

"Заветът"  от Добри Божилов
Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. 
Нашата вековна история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни.
Нека днес в този светъл за всеки българин празник, отдадем признателност към нашата армия.
Това заяви в своето слово по случай Деня на Българската армия президентът Румен Радев.
Румен Радев - президент: С единството на меч, дух и слово България успяваше в бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история.
И в най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на отечеството, преминала през безчет изпитания. Извоювала бляскави победи, изградила легендарни пълководци.
"Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност и се утвърди като символ на държавност и доблест. Живеем във все по-неспокоен свят, в който сигурността и суверенитетът ще чертаят бъдещето на нацията", допълни държавният глава.
След десетилетия на експерименти, на съкращения и недоимък българската армия пое по дългоочаквания път на модернизацията. По този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Съвременно въоръжение ни е крайно необходимо, но то трябва да се придобива при рационални и ясни критерии и процедури, при единен подход към видовете въоръжени сили. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес,но в същината му стои винаги човекът - неговата професионална подготовка, кадрово развитие и социален статус.
Той благодари на военнослужещите, че продължават да отстояват каузата България с професионализъм и всеотдайност.
И допълни, че днешният 6 май е по-различен. "Днес няма да има парад и гражданите няма да видят армията на площада и в небето, но нашите военнослужещи отново са на своя пост и ще демонстрират своите умения", каза още президентът.
Нека не забравяме, че 6 май е и празник на храбростта, която всеки българин носи дълбоко в сърцето си като скъп завет от горди и непокорни предци. Нека не забравяме, че сме в дълг пред онези, които влизаха безстрашно в бой за България и загиваха с едничката утеха, че отдават живота си за свободата и достойното бъдеще на своя народ. Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на завещания морален пример в нашето ежедневие.
"Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение", категоричен беше държавният глава.
Радев се обърна към младите и им пожела да бъдат дръзки и да не се предават. Да помнят, че във вените им тече кръвта на поколения храбри българи. "Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените", допълни той.

Източник: БНТ