Цветанов: Никой не е виновен на Бойко, че говори за трупове и хладилни камиони... Обруга народа...

"Заветът"  от Добри Божилов
Обръщенията на министър-председателя и министрите от последните дни са недопустими.
Когато нямаш достатъчно аргументирани политики, преминаваш към нападки и обиди.
Хората нямат никаква вина за това, което се случва в момента.
Това каза пред TV+ председателят на управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов, който коментира събитията в страната по време на кризата с коронавируса и извънредното положение.
„В момента има много тежка институционална криза във всички институции и тежки политически противоборства. Според мен Министерски съвет трябваше да се обърне към Президентството и да се свика КСНС.
Там трябваше да се търси диалог и единодушно да се вземат решения. Така мерките щяха да бъдат приети от всички граждани и щяха да са много по-полезни за бизнеса.
Ние водим разговори с различни бизнеси и те отчитат, че имат близо 80% спад в приходите си. В същото време от мярката 60/40 не се възползва почти никой“, каза още той.
„В началото санитарните мерки бяха добри, но среднощните брифинги и непрекъснатото повтаряне на ковчези, трупове и хладилни камиони създаде страх у хората. Обществото се нуждае от лидери, които да създават у хората усещането за сигурност, а не да всяват страх и паника“, категоричен е Цветанов.
По думите му дефицитът в управлението е по-голям, отколкото дефицитът в парите.
„Диалогът беше единственото средство, с което можеше да се излезе най-безболезнено от тази криза. Трябваше да се намери политическият консенсус. В момента изживяваме много тежка политическа конфронтация“, смята той.
Според Цветан Цветанов премиерът казва някакви реплики, президентът отговаря, опозицията недоволоства от всички действия на правителството. „Това показва, че обществото няма доверие в сегашното управление. Да, тази ситуация е невиждана до момента, но можеше да се намери политически консенсус“, на мнение е Цветанов.
„Мярката за следене на телефоните на хората не трябваше да се прилага така. В момента тя не се гарантира от съда. Аз не казвам, че някой е злоупотребил, но остава едно чувство на съмнение. Мерките на летищата до един момент бяха адекватни, но КПП-тата не изиграха тази роля, която сега им се приписва.

Фрог Нюз