Румен Радев: Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е сега

"Заветът"  от Добри Божилов
Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е това в момента. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва.
Това обяви президентът Румен Радев от Трявна, където днес посети оръжейния завод „Емко“, съобщи bTV.
„Многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки няма да я превърне в истина.
Заедно със здравните мерки трябва да има адекватни социално-икономически мерки и то по три много важни критерия: да бъдат навременни, да бъдат достъпни, да бъдат безвъзмездни“, подчерта държавният глава.
По думите му свалянето на ограничителните мерки не трябва да става изведнъж, а апелите трябва да бъдат към разума и отговорността на българите, които не липсват, а не да се насажда страх и паника.
„Ако нещо може да компрометира здравните мерки, това не е безотговорността на българите, както се опитват напоследък да ни внушават, а липсата на убедителни, навременни социални и икономически мерки. Тяхната липса води до обезверяване на хората“, смята държавният глава.
Той апелира и за ясен план за постепенно излизане от извънредното положение.
„То не може да стане бързо. Това е сложен процес, при който трябва да има поетапно планиране. Много държави вече работят с такива планове. Ако България не го направи това, ние рискуваме втора вълна“, уточни Радев.
"Благодаря на ръководството на предприятието от отбранителната индустрия, което ми позволи да го посетя. То е важен елемент от националната сигурност. Важното е, че в условията на тежка икономическа и финансова криза, тук производството продължава и има сключени договори за готовата продукция. Плащането по тези договори могат да бъдат важна част за преодоляването на кризата. За мен е важна съдбата на българските работници. Тук работят 630 души, които за една малка община като Трявна, ако останат без работа - то това е равно на една социална катастрофа", заяви президентът.
Той бе категоричен, че не дели българите на тези, които са в частния сектори и в държавния сектор.
"Хората тук работят и имат пазари. Знаете какво стана по света - закриват се пазари, важно е да запазим износа си", добави още държавният глава.
От ръководството на оръжейното предприятие „Емко“, където работят 630 души, обявиха, че не искат помощ от държавата, а настояват тя да не им пречи да изнасят продукцията си.

Източници: бТВ, "Епицентър", dnes.dir.bg