Орбан въведе данък върху търговските вериги и "чуждите инвеститори", за да платят те за кризата... Наш Ганьо се е скатал в бункера си...

"Заветът"  от Добри Божилов
АКЪЛ НАВРЕМЕ
Светът се паникьосва по план. Болни има навсякъде.
Оттам нататък започват разликите. Там, където има мислещи държавници, има адекватни мерки. Не само за здравето, но и за икономиката, защото мислещите хора добре осъзнават, че жертвите на катастрофиралата икономика ще бъдат много повече от тези в болниците.
Например Виктор Орбан /за когото откровено завиждам на унгарците/, предлага да се обложат с допълнителни данъци международните търговски вериги /Лидл, Кауфланд, Билла и т.н./ за извънредното полжение. И милиарди, които да се вкарат в икономиката, включително да се осигури ликвидност на банките.
И мораториум върху кредити. Но пък той винаги е показвал, че за него националните интереси са над евроатлантическите и личните.
Какво прави наш ГМР? Усещането за хаос, по-голям от обичайния за територията, нараства. Сега ГЕРБ предлагат промени на промените, които промениха.
Анализ на досега действащите разпоредби обаче няма. Може и да е за добро! Представете си Данито Кирилов ви прави анализ на законодателството по време на кризата! Дано ни отмине тази тежка ментална участ!
Цялото това мислене можеше още на 13 март да се случи. За съжаление инструментариумът за него блести с липсата си. Прегазиха Конституцията, прегазиха логиката и здравия разум и сега си пасат спокойно по зелените пасища отвъд границите на нормалността. Дори Данито май бил казал, че правото на придвижване не било основно гражданско право. Не съм го чула с личните си уши, но пък и не изключвам да го е казал. Тоест, поставянето на седем милиона българи под домашен арест си е редно, нормално и изобщо не нарушава Конституцията. Не че не трябва да се спазва ДИСТАНЦИЯ /не изолация, ама какво да им обяснявам, не разбират/, но все пак да се мисли. Аз например бих разрешила разходките /без сядане по пейките/ в паркове и градини и бих забранила работата на големите хранителни магазии, защото там един заразен да мине, ще стане развъдник на болестта.
За процесуалните срокове също безумието продължава. Явно смислено решение ГЕРБ не могат да намерят. И отново ще приемат нови простотии, които ние ще трябва да спазваме. Но най-лошото е НЕСИГУРНОСТТА. Ние не знаем утре кой от ГЕРБ, като се събуди, няма да му щукне някаква простотия, която да ни я пробутат и да преобърнат живота ни.
За съжаление съдът не смее да контролира. Като адвокат много рядко си позволявам да критикувам съдебни решения. Но сега ситуацията е такава, че много от съдиите не смеят да постановят решения срещу безумните и незаконосъобразни мерки, защото може утре да ги обвинят, че заради подобно решение са умрели хора. Затова и вечерните часове явно ще останат. Съвет – поне ги включете в закона, за какъв период, кой да ги налага и какви да са санкциите. Не може всеки селски кмет да се изживява като пазвантин и да забранява на хората по часове да излизат.
Агресията виждаме, че ескалира. Тези дни колко убийства имаше? Обаче полицаите са призвани да следят дали някой няма да извърши углавното престъпление да потича в парка и по този начин да постави Галактиката в опасно. А скоро ще зачестят и грабежи, кражби, обири, насилие. Не видях някакви разпоредби по време на извънредното положение в тази насока за по-големи правомощия на полицията да опазва обществения ред относно тези престъпления срещу собствеността и личността. Оставам с впечатлението, че по време на извънредното положение единствената работа на полицията ще бъде да разгонва хората по улицата и да следи карантинираните по къщите. Не че в нормално време се забелязва някакъв ефект от работата им!
Така че – слагайте си маските – къде, вие решавате. Може пък да сложим маската на Зоро и да се борим за справедливост? Или пък пък карнавални маски....докато правителството и Народното събрание не се разберат какви маски да носим, можем да експериментираме. Някои вече изкупиха кожените изделия в някои специализирани магазини за възрастни.... И разбира се – ръкавици. Така че всички да заприличаме на чебурашки в края на карантината.
За съжаление, акълът ако не дойде навреме, обикновено не идва никога. А нещата се влошават. Бъдете оптимисти. Няма трагично положение, което нашите управляващи да не могат да докарат до катастрофа!
Прекрасен ден, скъпи сънародници! Маски, спирт, гел, ръкавици, витаминчета до посиняване и гледайте генерал Годжи до придобиване на първите признаци на вируса!

Елена Гунчева