Д-р Стойчо Кацаров: Изпадаме в задънена улица. Имаме ли изобщо план?

"Заветът"  от Добри Божилов
"Изпадаме в задънена улица.
Не виждам в момента какъвто и да било риск да се натовари здравната система. Виждам риск другаде - поради това, че здравната система фактически не работи или работи с много малък капацитет и много други заболявания не се диагностицират и не се лекуват."
За това предупреди пред бТВ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).
С изключение на служителите на РЗИ, останалата част от здравната система на България бездейства. Това се дължи на забранените профилактични прегледи, планови операции и хората, които не посещават болниците заради страх, че могат да се заразят с COVID-19, допълни той.
И даде пример с недиагностицираните онкологични случаи.
"Всеки месец у нас се откриват по 3000 ракови случая. Сложете два месеца по 3000 - това са 6000 недиагностицирани рака и съответно нелекувани. Вчера говорих с мой познат патоанатом и той ми каза, че от 15 март не е гледал нито една цитонамазка, преди това е имало и по 100 на ден. Това може да доведе до много по-големи поражения от коронавируса", сподели тревогата си Кацаров.
Според него извънредното положение ще продължи доста по-дълго от 13 май, а в това време много хора със заболявания несвързани с коноравируса ще пострадат, защото няма да получат навреме и нужното лечение.
"Всеки ден съобщават колко души са починали от коронавируса, биха могли същия ден да съобщават и колко хора са починали от сърдечносъдови заболявания. Всеки ден те са около 300, това е статистиката", подчерта д-р Кацаров.
Той обясни, че в центъра, който оглавява, има доста сигнали за размотаване на хората, например "донеси ми тестче, че нямаш коронавирус, за да те приема".
Системата ни без проблем може да издържи на натоварване, сравнимо с това в Италия, твърди той.
"Простата съпоставка на данните от Италия и това което разполагаме като лечебни заведения, легла го показва. Здравната ни система сега изобщо не е подложена на натоварване. Сега тя по-скоро бездейства", каза още Кацаров.
Кацаров се спря и на друг важен въпрос - какво следва след извънредното положение.
"Мога само да спекулирам за това каква е причината за строгите мерки и това, че се плашат хората повече от необходимото, но ние изпадаме в задънена улица.
Имаме ли план за излизане от ситуацията, рискуваме ли ако утре премахнем извънредното положение, да получим епидемичен взрив, затова че твърде малко хора са преболедували и са създали имунитет.
Страни като Австрия, Норвегия, Чехия имат конкретни планове, с дати - ние имаме ли такъв план?", потита той.
Кацаров коментира и случая с избягалия от болница пациент, заради когото сега е под карантина цяло старозагорско село.
И попита защо човек без оплаквания е бил приет в болница. По думите му мярката за блокиране на цели населени места е погрешна и пак посочи, че изпадаме в задънена улица. По-скоро под карантина трябвало да бъдат само заразените.
"Напълно излишно е цялото село да е под карантината, трябва да се изолират само заразените. Няма гаранция, че ще се спазва карантината у дома. Но ако искаме да щадим здравната система, трябва да я пазим за тези, които наистина се нуждат от лечение", смята той.

Клуб Z