Ренета Инджова: Този коронавирус ще бъде използван, за да си задържат короните на властта

"Заветът"  от Добри Божилов
Първата жена министър председател на България – Ренета Инджова, бе гост във вечерното шоу на Слави Трифонов и коментира актуалните напоследък теми.
„Ситуацията е като филмова.
Защото още от преди това решиха, че най-добрият начин да правят политика е да ни развличат с нея.
То това няма на вас добре да прозвучи, защото те така изземват вашата професия, но така или иначе решиха да правят филми, циркове. Като си мислех какво може да означава това, усещам, че Владимир Илич Ленин беше казал: „Най-важната задача на Съветската власт, е да се поддържа киното и цирка“.
Викам – значи циркът тогава имат хубава традиция, киното също. Но когато политиците решат да правят кино и да правят цирк това само означава, че публиката трябва да напусне“, започна тя.
Тук Слави Трифонов каза: „Аз мисля, че най-отвратителното е, че една част или конкретно хората, които управляват, някакси поддържат или стимулират този страх“, а Инджова продължи: „С което показват, че вероятно те са сценаристите на това явление. Аз нямам тук конспиративни възгледи, но обстоятелството, че с такова усърдие се борят за нашето здраве, започва на мен да ми е подозрително.
Защото ако беше опозиционна, да кажем от анти либералната страна да идваше това явление, щяха да се опитат по определен начин да го тушират, така както е било със свинския грип преди години, както е било с Испанския грип преди 100 години, така както е била всяка една беда, която напада човечеството. И като се гледа на нещата по един по-стандартен начин. Всички знаят, че има биологически оръжия, и че те се използват, но тук вероятно паниката и страха са нещото, което е заложено в действието на този феномен, на този вирус. Тя паниката и преди това, някой казва: „Аз страдам от паник атака“, и сега тази мода искат да я направят постоянно наше състояние“.
Запитана как ще кажат държавите „Стоп“ на това, тя отговори: „Тук проблемът, който ще се яви като проблем за лъжливото овчарче, е, че всеки ден го чакаме ада, всеки ден го съобщават, че ще дойде, а него го няма, и те се дразнят, че предвижданията не се сбъдват.
Ако действително, не дай си Боже, дойде този ад, ще повярва ли вече народа? Защото всеки ден нагнетяване, и то по една здравно политическа коректност, и то от страна на лекарите, които те изповядват една философия: „Че на пациента всичко трябва да се каже, за да може той в споделена отговорност и сам да участва в излекуването си“. Но когато той бива заплашван, и то в масов порядък, на много хора събрани на едно място. Ако непрекъснато се отправят от здравно лице заплахи от този род.
С други думи това са неща, които не могат да се съобщават на всеослушание. Това е нещо, което е издевателство, и ще ни накарат да повярваме в онази обяснителна схема за действието на това бинарно биологическо оръжие, че първият му етап и първата фаза да предизвика инфекцията, но втората фаза е да отключи точзи панически страх, който да направи хората абсолютно невменяеми. Много хубаво, че правим облекла – по 5, по 10 хиляди, но ще дойде момента, в който ще се улесни шева на тези облекла – без ръкави трябва да ги правим. Едни ризи бели, в едни други заведения“, каза тя.
„Ако продължават с тази психоза, ще се създаде проблем на здравната система като цяло. Аз се чудя какво й е на здравната система като цяло – има 430 болници, има 200 пациенти, заболели 1100-ина, но 200-300, то няма по един човек на болница. И да се каже, че няма да издържи системата – това само означава, че тя е декапитализирана, там няма нищо вътре, освен сграда. Че и лекари, и сестри, и санитари няма. Сега стана ясно какво представлява нашето здравеопазване. Видни икономисти казаха, че дойде края на капитализма. В развитието си капитализма създаде огромно неравенство и несправедливост, която няма да лекуват с хуманистични средства. Така или иначе ще бъде използван този коронавирус, за да си задържат короните на властта“, заяви още Инджова.
„Хеликоптерни пари не им харесвали. Да не би думата хеликоптер да им създава едни неприятни асоциации от близкото минало, или просто сме свикнали само с джипката – отваряме прозореца. Хеликоптерните пари са пари, които се дават на всеки, който е с проблем, а той проблема е всеобщ на всички. Може да е точно по-равно. В хуманитарна криза с хеликоптер може и храна да се дава. Другата тема – каква ще е новата роля на държавата в икономиката в поствирусния период, слушам го премиера, някакви мазнинки споменава. Тука има едни императивни поверия, които казват – този капитализъм, който досега го бяхте оставили на самотек и смятате, че той сам решава всички проблеми на света, дойде му краха и края, и е нужна намеса на държавата и като участник в производството, ако трябва частично да национализира някои производства, и с регулиране, защото 75 милиона дали на Банката за развитие, пък тя ги дала на една колекторска фирма, щото тя щяла да си купи портфолио от кредити и да помогне на търговските банки да си съберат несъбираемите кредити. Това при положение и в условия, когато другите държави дават субсидии и инжекции за развитие на направления, които са чисто нови. Светът казва – повече няма да се влагат пари във виртуални и спекулативни бизнеси, от които само нули се произвеждат и богатство за шепа хора, а другите получават единствено бедност и нищета. Но дори от гледна точка на богатите, тези 1 процент, които държат света в ръцете си, е необходимо да инжектират в хората, защото те сами не могат повече по този начин да възпроизвеждат себе си. На това нещо в България също не се дава да се говори. Започват процеси на обръщане на икономиките към самите себе си. Към създаване на собствен продоволствен комплекс, към създаване на инфраструктури, които не са, за да въртим и да усвояваме едни пари, а за да се инвестира в хора. Този принцип – инвестиции в човек, не е нов, той е от 50 години“, заяви Инджова.

Източник: Petel.bg