Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Доц. Чорбанов: От научна гледна точка няма полза нито от социалната изолация, нито от маските

"Заветът"  от Добри Божилов
Той смята, че единственото, което ни остава е в изграждането на т.нар. колективен имунитет, при който 70-80% от нацията са позитивни и са се срещали с вируса.
„Това въобще не означава, че те са болни. Огромният брой от населението няма никога да проявят симптомите на коронавирус“, прогнозира той. В тази връзка доц.
Чорбанов не е привърженик на социалната изолация и носенето на маска, защото това противоречи на чисто научния подход за справяне с вирусната инфекция.
По отношение на маските – от гражданска гледна точка ние трябва да спазваме нарежданията и законите. В крайна сметка, държавата представлява закона, независимо дали ни харесва или не.
От научна гледна точка ще кажа, че няма никаква полза нито от маските, нито от ръкавиците, категоричен е доц. Андрей Чорбанов в интервю за БГНЕС.
По света се тестват доста ваксини срещу COVID-19, които звучат оптимистично. В практиката обаче няма направена ваксина за няколко месеца, нужно е поне една година. Това заяви в интервю за БГНЕС доц. Андрей Чорбанов, който завежда отдела по имунология в Института по микробиология на БАН.
Световната практика показва, че въпреки развитието на технологиите, може бързо да се конструира един прототип на ваксина. Самото тестване и реалните експерименти, няма как да бъдат направени бързо. При всички случаи в рамките на една година няма да има ваксина, който и да се опита по света да прави клинични тестове“, прогнозира доцентът.
България традиционно произвежда ваксини от много години, още от зората на ваксинопрофилактиката. Нещо повече – ваксините, които страната въвежда, са родно производство и са най-добрите в света, каза Чорбанов. „Ваксината срещу коронавирус, която предложихме, е одобрена за финансиране от института „Пастьор“-Париж. Тя е една иновативна форма. В нея съчетаваме няколко оригинални идеи и ще използваме български патенти, които са в основата за изграждане на такава модерна ваксина“, заяви той.
В момента най-голямата импровизация е по отношение на сроковете, смята доц. Чорбанов. „Една ваксина не може да се направи много бързо. Истински прототип, който да е издържал всички тестове, първоначално ин витро, после експерименти с животни, в които да се докаже ефективност и безвредност, трябва да мине поне една година. Оттук нататък трябва да започнат реалните клинични тестове, за да бъде доказано, че може да се въведе в масово производство. Една такава ваксина, който и да я направи, ще е полезна при една следваща инфекция. Ние ще опитаме да направим такъв тип ваксина, в която да използваме тези компоненти на коронавирусите изобщо, които не се променят. Иначе казано, идеята е нашата ваксина да бъде универсална срещу всички коронавируси“, заяви ученият.
Изработената ваксина ще бъде изцяло български патент. Финансиращите научни организации нямат претенции върху авторството. Единственото условие е непрекъснато да се казва, че те са финансирали проектите.
Институтът „Пастьор“-Париж първоначално ще финансира с около 150 000 лева. За следващите етапи и нива на експерименти ще са необходими няколко пъти по толкова средства. „В никакъв случай обаче не става дума за милиони. Очакваме българската страна да инициира програми. Вече има информация, че фонд „Научни изследвания“ ще инициира голяма програма, по която ще кандидатстваме. Сумата ще ни е необходима за втория и третия етап на тестването на ваксината“, каза доц. Чорбанов.
Той смята, че единственото, което ни остава е в изграждането на т.нар. колективен имунитет, при който 70-80% от нацията са позитивни и са се срещали с вируса. „Това въобще не означава, че те са болни. Огромният брой от населението няма никога да проявят симптомите на коронавирус“, прогнозира той.
В тази връзка доц. Чорбанов не е привърженик на социалната изолация и носенето на маска, защото това противоречи на чисто научния подход за справяне с вирусната инфекция. „Ще си позволя да цитирам немски специалисти, които казват, че научното справяне с един вирусен проблем често няма нищо общо с политическите решения. Държавата взема политически решения, което е нейно право. В безизходицата всяка една държава по света избира сама някаква форма на ограничаване с идеята да се спре претоварването на здравната система“, заяви ученият.
По отношение на маските – от гражданска гледна точка ние трябва да спазваме нарежданията и законите. В крайна сметка, държавата представлява закона, независимо дали ни харесва или не. От научна гледна точка ще кажа, че няма никаква полза нито от маските, нито от ръкавиците, категоричен е доц. Андрей Чорбанов.

Източник: Гласове