Брюксел обмисля да въведе данък върху Интернет, за да бори корона-вируса...

"Заветът"  от Добри Божилов
Европейският съюз обмисля да въведе данък върху интернет, за да има в следващия европейски бюджет достатъчно средства за преодоляване на последиците от епидемията от Ковид-19.
Това съобщи председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, който участва в началото на днешната видеоконференция на Европейския съвет.
"Европарламентът подкрепя предложенията бъдещият бюджет на ЕС да има перо за икономическо възстановяване, както и да бъде поет нов общ дълг в полза на най-засегнатите страни.
Досегашните предложения на Европейската комисия за икономически мерки срещу кризата са в правилната посока", каза Сасоли.
Председателят на ЕП подчерта, че европейският пазар е единен пазар и ако не поемем заедно по този път, не може да става въпрос за рестартирането на икономики, които са тясно взаимосвързани и силно зависими.
"Някои страни са по-засегнати от пандемията от други и това изисква солидарност. Дошло е времето да оставим настрана слепия егоизъм и да превърнем солидарността, която е в основата на европейския проект, отново в наш водещ принцип", каза Сасоли.
Неговото изявление бе предшествано от приемането на резолюция преди седмица, в която евродепутатите призоваха за мащабен пакет от икономически мерки след кризата, включително за издаването на облигации за възстановяване, обезпечени от бюджета на ЕС.
Резолюцията също така се обявява за единен европейски отговор и създаването на фонд за солидарност срещу коронавируса с размер от поне 50 млрд. евро.
“Нужните огромни инвестиции ще трябва да бъдат финансирани от значително увеличен дългосрочен бюджет на ЕС, който ще разчита на съществуващи фондове, но и на иновативни финансови инструменти като облигации за възстановяване, обезпечени от бюджета на ЕС. Ще са необходими нови източници на ресурси за бюджета на ЕС като данък върху дигиталните гиганти, върху нерециклираната пластмаса и дял от приходите от схемата за търговия с емисии", обясни той.
В заключителните си думи Давид Сасоли припомни на държавните ръководители високия залог: "Светът, който ще се появи след кризата, ще бъде различен. Европейският проект трябва да се възползва от възможността да формира нова ера. Днес повече от всякога е важно Европа се докаже достойна за ценностите си, които заедно с върховенството на закона са ядрото на нашия общ проект - Европейският съюз".

Източник: Банкеръ