Ремонтът на Западния парк се забавил с близо 2 години и заради COVID-19

"Заветът"  от Добри Божилов
Краят на ремонта на Западния парк е удължен до 30 март 2021 г., след като срокът за приключването му беше до 6 юни 2019 г. Това се оказва от доклад на зам.-кмета по екологията на София Йоана Христова, който ще бъде разгледан на сесията на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.
Като причини за забавянето с близо две години в доклада се посочват извънредни обстоятелства като над пет месеца студ и проливни дъждове, смяна на проектантския екип и "забавени доставки заради извънредното положение, наложено от разпространението на коронавируса".
Ремонтът е за над 10 милиона лева безвъзмездни евросредства
Проектът е на стойност 10.178 милиона лева и за тези пари "Галчев инженеринг" трябва да благоустрои представителната част на парка, в която има изградена инфраструктура - да бъдат обновени настилките на алеите, да се изградят нови детски площадки, а цялото парково обзавеждане да се подмени.
Предвидени са ново осветление и видеонаблюдение в тази част на парка. Ремонтът не се простира върху цялата площ на парка, която е 2000 дка, а само върху 530 дка.
Фирмата не работила заради 134 дни с обилни валежи
След ред несполуки още с началото на строителните дейности фирмата изпълнител "Галчев инженеринг" обяви, че поради лоши атмосферни условия не е могла да работи 134 дни на обекта. Тези т.нар. дъждовни дни бяха признати от възложителя Столичната община и срокът бе продължен до 10 декември 2019 г.
На 2 юли 2019 г. възниква нов проблем - проектът за ремонт около входа на парка от бул. "Сливница" се оказва сгрешен. Той не отчел, че близо до арката на входа минава магистрален водопровод за жк "Люлин" и строежът на нови фундаменти върху него е опасен. Автор на проекта е "Проджект планинг енд мениджмънт" ООД.
Фандъкова поръча нов проект
"Предстои препроектирането му и главният архитект (на София Здравко Здравков) вече координира тази дейност, за да може по-скоро да се възстанови работата. На финала е", каза Фандъкова тогава пред БНТ. Тя не обясни защо заради този частичен проблем близо два месеца е спрян целият ремонт. После главният архитект Здравков разреши етапност на ремонтните дейности и те бяха обособени в четири фази.
Коронавирусът също е причина за забавянето
В края на 2019 г. изтича поредният краен срок, но Западният парк стои прекопан и се оказва, че се налага ново удължаване. Сега в доклада на зам.-кмета Христова се посочва като причина и обявеното извънредно положение заради коронавируса - заради него има забавяне на доставки на материали.
Защо Столичната община с лекота склонява на нови крайни срокове?
Общината е получила авансово 2.992 милиона лева по този проект, който се финансира по оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. (ОПРР) Управляващият орган - Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), е дало аванса, но според изискванията на ОПРР общината трябва да подпише запис на заповед за тези пари. Срокът на тази гаранция трябва да покрива до 4 месеца след приключването на проекта.
Сега крайният срок за Западния парк е чак 30 март 2021 г., поради което СОС ще трябва да разреши на кмета Фандъкова да удължи и срока на записа на заповед до 3 юли 2021 г. Само така общината ще избегне връщането на аванса.
"Аз имам много доводи срещу това удължаване (на срока) и в същото време разбирам, че кметът ни е поставил в дилемата - или гласувате каквото вече сме подписали, или връщаме няколко милиона на МРРБ и плащаме неустойки на изпълнителя", очерта ситуацията в социалните мрежи Тома Белев, общински съветник от "Демократична България". Той се обърна към софиянци с въпрос как да се постъпи на предстоящата сесия на СОС в този случай.

Източник: Дневник