Президентът Радев: Вирус ще има и след 13 май, пак ли ще стоим в това положение?

"Заветът"  от Добри Божилов
Президентът Румен Радев отговори на депутатското предизвикателство да остане без заплата по времето на извънредното положение. В „Пирогов“ Радев каза:
„За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото.
Преди половин месец си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин“. И добави: „За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите, другото е суета и популизъм.
Уважаеми депутати, дарението за мен е личен акт, ако държите да се равнявате по президента, има лесно решение: кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати“.
Президентът каза, че е разговарял с директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Трябва да има ясно управление на кризата. Говорих и с проф. Балтов, вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение. Сега трябва да мислим как безопасно и бързо ще излезем от това състояние“, добави Радев.
По думите му фактът, че има 30 болни медици е достатъчно тревожен. „Ще призова да се оборудват по-бързо с лични предпазни средства и всички останали болници“, каза още президентът.
Нямаме реаниматори, вирусолози – трябва да мислим за добрия им социален статут след кризата, добави Радев.
31 пациенти се лекуват в Пирогов, 6 души са в интензивно отделение в момента, каза проф. Асен Балтов, началник на лечебното заведение. Имаме още 25, които са в средно тежко и тежко състояние с необходимост от кислородна терапия.
Държавата е направила каквото трябва до този момент, добави Балтов и каза още, че всички медици в Пирогов имат необходимите предпазни средства.

Източник: Дебати.бг