Въпреки забраната, се качвам на Шипка! Властниците не могат да отнемат празника от народа!

"Заветът"  от Добри Божилов
Държавният глава Румен Радев ще участва в отбелязването на Националния празник – 3 март на връх Шипка от 11.00 часа.
Във връзка с препоръката на Националния оперативен щаб да бъдат отменени планираните тържествени мероприятия на връх Шипка по случай Националния празник на България - 3 март заради риск от усложняване на „епидемичната ситуация“, Прессекретариатът на президента информира, че от 11.00 часа на 3 март държавният глава Румен Радев ще поднесе цветя на връх Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България.
От 09.30 часа президентът Румен Радев ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир „Рождество Христово“ от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.
Припомняме, че по-рано от областната администрация на Стара Загора съобщиха, че по препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 планираният за утре - 3 март, официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка, се отменя.
Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен. Въведените временни промени на движението в района остават в сила.
По-рано Националният оперативен щаб за координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 препоръча масовите чествания да бъдат отменени. Срод мотивите се посочват:
- Нова грипна вълна от вирус тип “Б“ в областите: Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и други.
- Усложняване на епидемичната ситуация в страната от активирането на други инфекциозни заболявания.
От Националния оперативен щаб срещу коронавируса предупреждават, че „струпването на големи групи хора на едно място съдзава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“ и на базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.
Препоръката е адресирана до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Епицентър