Радев: Гладът скоро ще победи страха, управниците не правят нищо за бедните, измислят само нови репресии, за да стоят на власт...

"Заветът"  от Добри Божилов
Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за извънредното положение, който се бе превърнал във всичко друго, но не и в борба с корона-вируса.
Държавният глава разкритикува опитите да се използва здравната зараза, за да се ограничат основни свободи и да се въведе цензура. Посочи и с пръст пълното безхаберие към най-бедните и дребния бизнес, който колабира. "Гладът ще победи страха", предупреди президентът.
Радев прояви уникална принципност, и разкритикува и предложения на БСП, приети в закона. Това е недообмисленото фиксиране на цените, което фактически значи, че горивата и сметките за парно не могат да намалеят. Не могат и да се внасят важни консумативи, чиито цени на международните пазари са се повишили.
Президентът атакува и откровения опит на ГЕРБ да използват армията за личните си партийни цели. Според него, не може да се игнорира толкова лекомислено ролята на "върховния главнокомандващ", който е такъв и в мирно, и във военно време.
Това е много интересен момент, защото у нас има своеобразно двувластие в командването - между Президента и Военния министър. Ако издадат различни заповеди, не е ясно кого трябва да слушат генералите. В мирно време, когато армията е само усвояване на пари за танкове и самолети, президентът е "пълна нула" и военният министър прави каквото си иска. Но при пряко възлагане на задачи на въоръжението сили в кризисна ситуация, не е така.
Не е изключено въпросът да стигне до Конституционния съд. До подобно решение обаче, управниците ще са най-малкото ограничени в крайните злоупотреби с армията.
Президентът подходи изключително конструктивно, като връща закона на втория ден. Реално той има право да го забави с 2 седмици, преди да се произнесе, и би могъл така фактически да го блокира за известно време. После, при отхвърлено вето, може да го мотае още 1 седмица. Очевидно президентът не иска да пречи на държавата и действа бързо.
Просто иска да спре безобразията на Бойко Борисов и Шайката му.
А доколко ще успее, зависи не само от него, а и от всички нас...

Добри Божилов, писател
22.03.2020