БиБиСи: Повечето от мuгрантuте на границата са от Африка, почти няма сирийци

"Заветът"  от Добри Божилов
Повечето от мигрантите на границата между Турция и Гърция са от Африка и от по-далечни азиатски страни. Почти няма сирийци, съобщи Би Ти Ви.
Екип на телевизията беше в ничията земя на границата между Одрин и Кастаниес, където е струпването на мигрантите.
Броят им е около 18 000. Част от тях успяват да прескочат оградата или да преминат река Марица и така да се озоват на гръцка територия.
Макар че пунктът Пазаркуле е само на около 15 км от Капитан Андреево, засега към българската граница няма никакъв натиск. Възможно е обаче част от преминалите в Гърция днес в следващите дни да се насочат към границата с България.
Гръцката гранична полиция на няколко пъти днес използва сълзотворен газ, за да разпръсне мигрантите които щурмуваха оградата. От своя страна мигрантите също замерват полицаите с гранати сълзотворен газ.
Би Ти Ви засне трима сомалийци, които са прехвърлили Марица с малка лодка, но след това са се загубили и са се оказали на пътя между Свиленград и Александруполис. Те разказаха, че са ходили ден и половина пеша, за да стигнат границата. Нямат намерение да минават в България, искат в Западна Европа.
Откъм турската страна на границата са струпани много празни автобуси, които са платени от турската държава. Съвсем малко мигранти обаче се качиха на тях и доброволно се върнаха към вътрешността на Турция. Засега Турция обяснява, че връщането ще е само доброволно.
По-рано Ердоган обяви, че Европа не е изпълнила своята част от сделката и не е заплатила договорените суми за изхранването на бежанците на турска територия. Докато това продължава, нашите граници ще са отворени, каза Ердоган.
Бойко Борисов пък се нагърби с ролята на посредник и каза, че най-късно до сряда тази криза трябва да намери решение, а той лично ще постави въпросите на Турция пред европейските си колеги.
Откъм българската страна на границата има засилени проверки и полицейско присъствие. Военният министър Красимир Каракачанов облетя българо-турската граница с хеликоптер. Според него в момента няма нужда от допълнителни сили и МВР се справя с наличния си ресурс, но при възникване на нужда, армията е в готовност да се включи.

Източник: ОфНюз

1 коментар:

  1. ВНИМАНИЕ: ВЪЛКЪТ ИСКА ДА ПАЗИ СТАДОТО!
    https://svobodnoslovo.eu/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%bb%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%be/

    Днес е 1 март, ще се окичим с мартеници, но не е лошо да си припомним каква кървава мартеница окичи на Майка България „великият, обединителят” цар – Борис Трети. Преди 79 години с неговата „мъдра” политика ни натика в най-голямата касапница.

    Стефан Северин

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...