Затвор за фейкове за корона-вируса - Мутафчийски изгорѐ...

"Заветът"  от Добри Божилов
До 5 години може да лежи в затвора всеки, който разпространи фалшиви новини за короновируса.
Това предвижда внесения от депутати от ГЕРБ законопроект „за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание“, пише Dnes.bg.
Днес той ще се обсъжда в три парламентарни комисии – правната, здравна и социалната, а в сряда се очаква да бъде гласуван от Народното събрание.
Депутатите от ГЕРБ откликват на призива на главния прокурор Иван Гешев за промяна на законодателство по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника.
Който разпространява невярна информация за заразителна болест ще се наказва с до 3 години затвор и до 10 000 лв глоба.
Ако обаче се прецени, че вредните последици са значителни, наказанието скача на 5 години, а глобата – на до 50 000 лв.
Когато промените станат факт е ясен и първият арестант. Това ще е началникът на "щаба" за борба с корона-вируса - ген. д-р Мутафчийски.
Обстоятелството че всява паника е очевидно, а ако се окаже, че вирусът не е бил толкова опасен, то това биха били и "неверни данни", т.е. фалшиви новини.
Но друго е по-важното. Мутафчийски има 2 коренно противоположни изказвания, които няма как да са едновременно верни. Т.е. поне едното е фалшива новина, т.е. той отива в затвора.
Ето ги твърденията:
Първото:
“Коронавирусът е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото кронавируса” - bTV - 29.02.2020.
Второто - речта на генерала пред медиите от 14.03:
"Въпросът е за физическото оцеляване на Европа и на света и то при една особено чувствителна част от населението, а именно възрастните хора.
...
Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Трябва да бъде отговорни към нас самите.
...
Ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме. Тези, които са ни дали животи и са ни отгледали.
....
Заставам с цялата си отговорност пред вас. Ще поискам от Министерския съвет да приложи най-твърдата мярка.
...
Предстоят ни времена на изпитания."
Очевидно ако законът забрани разпространението на фалшиви новини, вече е ясен и първият арестант.