Не е изключено скоро властта да се разбяга - останала без пари, с огромни разходи, няма смисъл за хора, чиято цел е да лапат...

"Заветът"  от Добри Божилов
Държавата прие 60% помощ за фирми, които не съкратят работниците си в кризата. Т.е. ще им покрива 60% от заплатите.
Но това всъщност е една огромна (поредната) измама на ГЕРБ. Защото остават дължими данъци и осигуровки, и също - отпада плащането на държавата за безработните (защото въпросните хора няма да бъдат уволнени).
Какво показват сметките:
Нека вземем една заплата от 1000 лв.
Върху нея от осигуровки, данъци и удръжки от работодателя и работника, държавата получава приблизително 413 лв.
Насреща, държавата ще даде 600 лв. под формата на "помощ". Т.е. нетната загуба на Бойко ще е 187 лв.
ОК. Някаква помощ все пак е. А ич...
Само че...
Ако въпросните хора бъдат освободени от работа, държавата би им дължала 60% от заплатата като обезщетение. Т.е. 600 лв. И това за срок от 4 до 12 месеца.
Т.е. държавата от цялата схема, реално ще си спести 413 лв. на всеки човек, който не е уволнен.
Разбира се, въпросната мярка най-вероятно няма да сработи. При 600 лв. държавна помощ, за фирмата остават все още "чисти" други близо 600 лв., които трябва да плаща за работника (заплата, данъци, осигуровки). При нулеви приходи, дори това е неизгодно, освен ако се очаква някакъв невиждан икономически бум след това, който ще направи работната ръка супер-дефицитна. Т.е. единствено тогава си струва да харчиш пари сега - за да задържиш хората. В противен случай, нищо не ти пречи сега да ги уволниш, после пак да ги назначиш. Защо да трупаш загуби междувременно (дори леко намалени).
Но такъв бум не само не се очаква, но се очаква и огромен стопански срив. Едва ли ще имаш нужда от много хора до края на тази година, а дори в следващата.
Накратко - наблюдаваме поредната мярка, която да икономиса пари на бюджета, а не да помогне на някого. Тази мярка е логична, защото държавата беше банкрутирала и преди корона-вируса, и всичко се замазваше със заеми.
Сега вече истината изплува безмилостна...
Не е изключено скоро и самата власт да се разбяга - останала без пари, с огромни разходи, няма смисъл за хора, чиято цел е да лапат, а не да раздават...

Добри Божилов, писател
24.03.2020