Военно положение? Най-младият запасняк е 32 годишен, масово са на 55-60 г.


"Заветът"  от Добри Божилов
Главният прокурор Иван Гешев, два дни по ред, бълнува за "военно положеие" и "вечерен час". Превърнал се е в главен паникьор на Републиката като внушава, че дори сме закъснели и предстоят невиждани трагедии.
Сега, че в България като говорим за епидемии не питаме вирусолозите, това е същото като борейки престъпността, не питаме прокурорите. Та нормално - прокурор да се занимава с болести. Нали друг се занимава с престъпниците :)
Но с каква точно армия ще въведем "военно положение"?
В момента нашата армия е 25 хиляди души по документи. Реално има 30% недокомплект, признаван многократно от военния министър. Заради тази липса на бойци, той дори напира да връща наборната служба.
Та с 18 хиляди човека - това е армията ни, ще правим военно положение. Имаме 60 хиляди полиция, и тя едва се справя дори с настоящото "извънредно положение". С какво точно армията ще помогне повече с този ограничен състав?
При това, основната част от войската е неизползваема. Това са чиновници, офицери и експерти, а не войници. За военно положение трябват предимно пехотинци (т.нар. "кашици"), а те при нас са няколко хиляди души. Не повече. Със сигурност под 10 хиляди.
Е, с това ли ще военизираме страната? Те няма да стигнат дори само за София... :)
Ако ще правим "военно положение", реално трябва да свикаме резерва.
Обаче гледали ли сте "Тримата от запаса". Е, Парцалев ще се смее от сърце от Небето. Защото най-младият запасняк в момента е около 32 годишен. Наборната служба е отменена през 2007 и ако тогава е служил на 18, сега е ясно на колко.
Отделно и последните 10-15 години на самата наборна служба бяха пълен "булшит" - поради липса на пари. Това не бяхме войници, тия дето служихме тогава, а бяхме някакви клоуни, които само въртяха "сапунки" и даваха караули. По изключения стреляхме.
Реалният резерв от истински служили са тия от соц-армията, и малко след 1989 г. Т.е. това са 50-60 годишните.
Е, тях трябва да мобилизират, за да осигурят някакъв читав състав за военно положение. Само че на тях годинките им вече си казват думата... :)
Накратко - политиците не питаха докторите за вируса, и докараха паническа вакханалия. Сега няма да питаме военните, а прокурорите, за военното положение. И предстои един запасняшки купон...

редник Добри Божилов, писател
18.03.2020