ГЕРБ практически забраняват да се говори за "корона-вируса"... Никой не знае за него всичко на 100%, а ако каже нещо невярно - 3 години затвор...

"Заветът"  от Добри Божилов
До 5 години може да лежи в затвора всеки, който разпространи фалшиви новини за короновируса.
Това предвижда внесения от депутати от ГЕРБ законопроект „за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание“, пише Dnes.bg.
Днес той ще се обсъжда в три парламентарни комисии – правната, здравна и социалната, а в сряда се очаква да бъде гласуван от Народното събрание.
Депутатите от ГЕРБ откликват на призива на главния прокурор Иван Гешев за промяна на законодателство по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника.
Който разпространява невярна информация за заразителна болест ще се наказва с до 3 години затвор и до 10 000 лв глоба.
Ако обаче се прецени, че вредните последици са значителни, наказанието скача на 5 години, а глобата – на до 50 000 лв.
Когато промените станат факт е ясен и първият арестант. Това ще е началникът на "щаба" за борба с корона-вируса - ген. д-р Мутафчийски. Ако се окаже, че дори 1 дума от изказаните от него, не е вярна, влиза за 3 години. Той е най-големият говорител по въпроса, съответно - и най-застрашен.
Подобна разпоредба е доста рискова в ситуация, в която фактически никой няма пълна информация за това какво е вирусът и колко е опасен. Впоследствие всичко може да се окаже "фалшива новина".
Самият Мутафчийски има 2 коренно противоположни изказвания, които няма как да са едновременно верни. Т.е. поне едното е фалшива новина, т.е. той отива в затвора.
Ето ги твърденията:
Първото:
“Коронавирусът е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото кронавируса” - bTV - 29.02.2020.
Второто - речта на генерала пред медиите от 14.03:
"Въпросът е за физическото оцеляване на Европа и на света и то при една особено чувствителна част от населението, а именно възрастните хора.
...
Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Трябва да бъде отговорни към нас самите.
...
Ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме. Тези, които са ни дали животи и са ни отгледали.
....
Заставам с цялата си отговорност пред вас. Ще поискам от Министерския съвет да приложи най-твърдата мярка.
...
Предстоят ни времена на изпитания."
Очевидно ако законът забрани разпространението на фалшиви новини, вече е ясен и първият арестант.