Чули ли сте някога революция или бунт, да са направени от пенсионери? Като младите са в Германия, каква революция...

Чули ли сте някога революция или бунт, да са направени от пенсионери?
Аз не съм. Всъщност има една книга "Войната на старците", в която войници стават само престарелите - над 75 години. Но книгата е научно-фантастична, а старците се преобразяват на млади и силни бойци, преди да ги пратят на фронта.
Т.е. пак младите воюват.
У нас държавата е в пълен хаос, какво ли вече не е в криза - водата в Перник, боклукът, медицинските сестри, корупцията, организираната престъпност, кражбите на еврофондове, къщите за тъщи, митниците, армията, полицията, образованието... Какво ли не е в криза, наистина...
Едно нещо не е в криза - емиграцията. Терминал 2.
И това единствено нещо, дето не е в криза, обяснява и защо въпреки пълния погром на клетата ни Родина, протести няма. Събират се по 200-300 души, а с огромна организация и усилия - 5-6 хиляди.
Народът е доволен, всичко цъфти, Бойко Борисов е най-успешният премиер в историята - мери сили със Стефан Стамболов и Тодор Живков.
Да, ама не...
Нищо не цъфти. Градината е цялата в бурен. Само че градината е изоставена.
Не може да има протести, когато младите хора не са тук. Емиграцията, гласуването с краката, това е причината страната да се разпада, и да няма кой да свали виновната за това върхушка. Може би трябва да имаме друг тип демокрация - да се броят емигриралите. И който доведе емиграцията до над определен процент - пада от власт. Може и да иде в затвора. А защо не и направо на бесилото...
Това трябва да е "гласуването". Да се брои "вотът с краката".
Ако се брои само вотът пред урните, то там не отиват именно най-недоволните. Ако се брои вотът чрез протести на жълтите павета, то отново липсват недоволните. Те са в Германия, Англия и САЩ.
Аз лично бях на 4 протеста в последните 10 дни. Опитвам се да се боря за тази страна. Но едва ли е възможно сам да попълня местата на 100 други, които са в странство.
Когато се каже "върни се в България, за да се бориш, не става само от чужбина", ето това се има предвид. Да не съм сам на площада, а там да са още 100 души. Ако до всеки от тия 300, дето са сега, застанат по още 99, работата доста бързо ще се оправи.
И може би няма да има нужда от емиграция.
България не само е загубила 25% от населението си. Тя е загубила най-младото население.
България е страната на емигриралата революция.
И това се вижда дори от гневните коментари в социалните мрежи на емигриралите. Те са възмутени от случващото се, значи ги е "еня". Ядосват се на упадъка на тази страна, псуват, плюят, протестират. Но от 2000 километра и само по Фейсбук.
Това няма кой да го чуе, нито някой иска да го чуе.
А тук - останаха старците, и една шепа млади. То и аз не съм толкова млад вече. На 44 съм. Ама спрямо останалите, още съм млад.
А 20 годишните са в Германия.
Единственият оставащ въпрос е кой ще завземе тази никак не лоша територия, когато герберите довършат окончателно българската държавност...

Добри Божилов, писател