Нинова: Като баба Стойна мислят хиляди. С репресивната машина на МВР и държавата не можете да ги спрете...

Да, баба Стойна е една и се превърна в символ на протеста, но като нея мислят хиляди...
„На 29 януари тази година се проведе антиправителствен протест в София.
В него взема участие 73-годишната г-жа Стойна Льогова. По време на протеста, към нея биват зададени въпроси от журналисти.
Думите й станаха известни, обиколиха социалните мрежи и провокираха доста остри реакции в българското общество“. Това припомни председателят на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание във въпрос към министъра на вътрешните работи Младен Маринов.
Тя изтъкна още, че на въпроса защо е там и защо протестира, 73-годишната баба Стойна отговаря: „След 15 години в България няма да има нито един българин.
Бойко по този начин българският народ ще го унищожи. Продаде тока, водата, земята, ние къде ще сме? Какво си мислят те? Защо толкова много Бойко мрази народа си? Защо не спрат да крадат?
Да дадат малко на народа, на младежите, а не да вървят по чужбина, за да са слуги. Това е безсрамен човек. Мен, робинята, ме водят на 119 лв. Това ли заслужих? А сега съм един парцал, Бойко си трие всеки ден краката в мен. Не се ли наяде този Борисов? Бойко, нямаш ли срам? Ти, Бойко затри народа. Нямам пари да си купя хляб.“
Нинова отбеляза, че възрастната жена изплаква мъката си в това интервю, но вероятно не очаква какво ще се случи на следващия ден. Тя припомни още, че шестима полицаи посещават Дома за стари хора в столичния квартал Зона Б5, за да профилактират възрастната жена. Нещо повече, правят предупредителен протокол, карат я да подпише, че занапред няма да участва в такива демонстрации.
„Много притеснена, тя отново дава интервю и казва: „Възмутена съм, аз ли съм заплахата за страната? Аз съм една възрастна жена на 73 години с куп болести, а петима или шестима полицаи се изсипаха при мен“. Въпросът ми е, г-н министър, кой реши, кой нареди на полицаите да отидат в старческия дом и да правят предупредителни протоколи на тази възрастна, беззащитна и самотна жена само защото си е позволила да участва в демонстрацията и да изрази свободната си воля да критикува правителството. Възнамерявате ли онези хора, които са изпратени да тормозят възрастната жена, да понесат отговорност за това?” , попита Нинова.
 „Използвате МВР и държавните институции за всяване на страх и репресии срещу хората, които критикуват властта. Това е големият въпрос на държавното управление и на държавността в България. Преди две седмици обгазявахте със сълзотворен газ, сега тормозите възрастна жена. В момента разбираме, че навън има 1000 протестиращи. И тях ли ще снимате, профилактирате, посещавате и ще им пишете предупредителни протоколи? Да, баба Стойна е една и се превърна в символ на протеста, но като нея мислят хиляди. С репресивната машина на МВР и държавата не можете да ги спрете“, категорична е Нинова.

Източник: БСТВ