Писателят, останал без виза за САЩ: "И без това не ми се ходи в страна, където мъже се женят за мъже... Няма да обжалвам..."

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Писателят Добри Божилов, автор на миналогодишния хит "Задругата", остана без право на виза за САЩ, става ясно от съобщение на Държавния департамент.
Този път не Помпео лично, а чрез прессъобщение се появи информацията, което предполага, че "престъпникът" е по-дребен ранг, сравнен с изключително високопоставения Андон Миталов - съдия в първоинстандионен съд.
Божилов обаче не е държавен служител, нито има някакви сделки с администрацията, съответно - няма как да бъде обявена "корупцията" като причина. Вместо това се посочва "общата подривна дейност срещу атлантическите ценности". Визира се и изрично предстоящото излизане на продължение на "Задругата", което "доказва" вражеските намерения и "пълната липса на покаяние".
Според американските чиновници, това е част от хибридната атака на Русия, и САЩ имат право да защитят "националните си интереси на в България".
Наш репортер намери Божилов. Той коментира доста оригинално:
"Не съм имал планове да пътувам в САЩ, няма и за какво да обжалвам тази забрана. Осван това, страна където мъже се женят за мъже, не ми е интересна, дори ми действа отблъскващо. Така че - приемам забраната, нека си стои колкото си иска..."
Припомняме, продължението на "Задругата" предстои да излезе до месец, въпреки сериозна съпротива и опити за спиране. Засега не е ясно заглавието - то е най-строго пазената тайна на автора и издателството.
Самата "Задругата" предизвика фурор миналата година.
Тя излезе в началото на март, като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10".
Книгата представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от НАТО, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
Книгата я има в книжарниците, макар доста бързо да се купува...

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)