Другите за нас: БЪЛГАРИЯ НА БОРИСОВ - ДЪНОТО НА ЕС! Корупция, кражби, цензура, SMS-и, диктатура...

Другите за нас:
БЪЛГАРИЯ - ДЪНОТО НА ЕС!
Под надслов за корупцията и свободата на медиите и със заглавието "Дъното на ЕС" авторитетното немско списание "Шпигел" в голяма статия анализира ситуацията в България.
https://www.spiegel.de/politik/ausland/korruption-und-pressefreiheit-in-bulgarien-das-schlusslicht-a-1302073.html
Посочва се, че е прекалено рано да отпадне механизма за наблюдение (мониторинга) от ЕК и редица държави начело с Германия, Франция, Нидерландия и др. са против такива "екстри" за страната ни.
Анализът остро критикува ГЕРБ и Бойко Борисов
"Премиерът Бойко Борисов е силният човек в България повече от 10 години. На пръв поглед тя (бел.: България) е умерено консервативна и проевропейска във външната политика. Българинът избягва конфронтация с Брюксел и устни нападки срещу ЕС, каквито отправя Виктор Орбан. Но вътре в страната Бате Бойко - бивш полицай, карате боец и бодигард, управлява с твърда ръка. …
Той се представя като добър и приятелски настроен началник и често говори като човек от народа. За него е важно да не изглежда като автократ. Но системата му няма почти нищо общо с реално върховенство на закона...
Законът е това, което Борисов каже или нареди, често само по телефона или със SMS."
Немското списание се спира и на фигурите на ексглавния прокурор Сотир Цацаров и олигархът Делян Пеевски, когото нарича "изключително спорен политик" и сочи много тесните връзки между тях. "Шпигел" пише, че "престоят на Цацаров в кабинета на главен прокурор е белязан от редица афери" и се спира по-конкретно на скандала с фалита на Корпоративна банка.
"Случаите на корупция от политици и бизнесмени, близки до правителството, са изключително чести.
В страната почти не са останали независими медии, а журналисти рискуват работата си, ако изразят недоволство", отбелязва медията.

Григор Лилов