Няма пари за ремонт на моста на Колю Фичето

Сега, когато тече нов зверски популизъм, защо някой "излял бетон", в основите на моста на Колю Фичето в Дряново, нека си спомним тази новина от 2016 г. За друг подобен мост. Показателна е...
Източник: БНТ...
"Министерството на културата обяви, че не може да помогне за реставрацията и консервацията на моста на Колю Фичето край Бяла, русенско.
Това е отговорът на депутатско запитването за изключително тежкото състояние на съоръжението.
Мостът над река Янтра е обявен за национален паметник на културата преди 60 години.
От министерството обаче обясниха, че с неговия статут в страната са още 40 000 паметника, а за тяхната реставрация и консервация тази година има само половин милион лева.
Вижте повече в репортажа на Даниела Василева, Пламен Иванов и Николай Лазаров за "Денят започва".
Мостът на Колю Фичето при Бяла вече от години се руши. Под влияние на природните стихии и човешката дейност, основите му са започнали да се подкопават, каменната облицовка пада и са се появили пукнатини. През 2001-ва той е ремонтиран частично от държавата.
Имало е проект и за цялостното му укрепване, но не е реализиран. Междувременно мостът е станал от държавна - общинска собственост и са провалени още 2 проекта за неговата реставрация. От община Бяла казаха, че в момента се опитват да решат неуредените финансови въпроси с проектанта, работил по последния от тях. Новото й ръководство вече е предприело стъпки, за да получи права върху проекта. Засега не е ясно по какви програми ще може да се кандидатства за ремонта на моста над Янтра. По „Развитие на селските райони” ще се финансират само паметници на културата от местно значение, а в „Региони в растеж” попадат по-големи от Бяла общини.
Русенският архитект Орлин Неделчев коментира, че когато става въпрос за такива архитектурни шедьоври, какъвто е мостът на Колю Фичето, държавата не трябва да абдикира.
Арх. Орлин Неделчев: "Стопанин на националните паметници на културата е държавата в крайна сметка. Верно, прехвърлени са някакви права на местните власти, но права значи и финансиране, нека не се лъжем. Бяла е малка община. Каква индустрия има тя, че от данъци да събере възможните суми да оправи този мост.
По предложение на хора Бяла на следващото заседание на Общинския съвет кметът Димитър Славов ще предложи да се създаде набирателна сметка за съхраняване на моста на Колю Фичето."
Коментарът е излишен...