Шпигел: Законът в България е това, което заповяда Борисов

Европейската комисия уверява, че България се развива като страна с върховенство на закона.
Държавата е на дъното на европейските класации за корупция и свобода на медиите.
Не без основание, пише журналистът Кено Версек в анализ за „Шпигел”, представен от Би Ти Ви.
Всяка есен ЕК прави атестация и оценява България и Румъния, като публикува така наречените "доклади за напредъка" на двете страни в реформите и върховенството на закона.
Докладите са част от мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка, на които са подложени България и Румъния, откакто влязоха в ЕС през 2007 г.
Тази година България получи много добри оценки. Докладът, публикуван в края на октомври казва, че България е „работила с постоянство" за борба с корупцията и организираната престъпност.
Пише, че е „консолидирала правните и институционални структури". За първи път ЕК обеща на България край на непопулярния мониторинг.
Това би премахнало един от последните начини да се оказва натиск от ЕС с цел реформи в страната, отбелязва авторът на текста.
"Как Комисията е достигнала до позитивната си оценка е учудващо. Във всеки случай реалността в България е друга. Премиерът Бойко Борисов е силният човек в страната вече над десетилетие. Формално, ръководи умерено консервативно правителство с проевропейска външна политика.
България избягва курс на конфронтация с Брюксел и вербалните атаки срещу ЕС, каквито прави унгарецът Виктор Орбан. Но отвътре „Бат Бойко", бивш офицер от полицията, каратист и бодигард, управлява твърдо", подчертава Версек. По думите му законът е "това, което казва и заповядва Борисов". Понякога е достатъчно телефонно обаждане или есемес".
Затова и "системата има малко прилики със същинско върховенство на закона". България устойчиво е на последно място в класациите за корупция и свобода на медиите в Европейския съюз. "От март постепенно се изясни, че много български политици, както от управляващите, така и от опозицията, са купили луксозни апартаменти в София на цени под пазарните.
Други са злоупотребили с европейските фондове за селски туризъм, като са използвали милионите от Брюксел, за да си направят частни вили", припомня "Шпигел". Заради „Апартаментгейт” трима министри и лидер от партията на Борисов ГЕРБ трябваше да подадат оставки. В това число Пламен Георгиев, тогавашният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който първо си взе отпуск, после беше временно отстранен и накрая преместен на дипломатическа служба в чужбина. Неговата комисия спря разследването на „Апартамент гейт” след няколко седмици. Резултатът: Няма конфликт на интереси или други незаконни действия в който и да е от случаите.
В началото на декември Сотир Цацаров, който преди това беше главен прокурор на България в продължение на 7 години, стана директор на КПКОНПИ. "Неговият престой в кабинета на главния прокурор е белязан от редица афери, като нито едно голямо дело за корупция в България не завърши по удовлетворителен от гледна точка на закона начин. Сред тях е, например, банкрутът на търговската банка КТБ, една от най-големите в България, протекъл на фона на война между българските олигарси", коментира германската медия.
Фалитът на КТБ даде начало на най-тежката финансова криза в България от фалитите на банки през 90-те. Той струваше на данъкоплатците малко под 2 милиарда евро. Според Версек Цацаров е запазил близки връзки с "един от главните участници във фалита на КТБ, Делян Пеевски. Не само един от най-влиятелните медийни предприемачи, но и силно противоречив политик". Корумпираните български политици, служители или бизнесмени рядко трябва да се притесняват от обществен отзвук, защото медийния пазар е почти изцяло разпределен между олигарсите, които контролират и политическите партии или са близки до тях, пише изданието. Случаят с добре познатата радиоводеща Силвия Великова е добър пример за това какво става, когато независим журналист почувства корупцията, посочва авторът. Тя беше уволнена от държавното радио през септември за критики към назначаването на новия главен прокурор Иван Гешев, който беше повишен от заместник-главен прокурор. "Едно от нещата, за които той е отговорен директно, е забавянето на делото за банкрута на КТБ. Независими юридически експерти критикуваха остро избора му, а граждански активисти организираха протести в продължение на месеци", пише "Шпигел".

Източник: Сега

1 коментар:

 1. „ТУРСКИ ПОТОК“ – НАНАЙ! ДРУГОТО Е „СЕВДА ТВ“, ИЛИ ТАМ, КАКТО СЕ КАЗВА ЖЕНИЦАТА, КОЯТО ГО СНИМА ДОКАТО ЛЕТИ ИЛИ КАРА КОЛА!
  „Турски поток“ няма да бъде построен в срок – другото е „Севда тв“. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде Агенция „Фокус“.

  „Пред вас има снимки на участък, над който хеликоптерът не е минал. На този участък, колчетата стоят от месец ноември на миналата година. Около тези колчета нищо не се прави. По думите му трябва да е ясно, максимумът от трасето на „Турски поток“, който е направен е 40-45 км. Другото са „Севда тв“ или там, както се казва женицата, която разнася телефона да ни снима, докато летим или докато караме кола“, каза Петков.

  „Каква е технологията на въвеждането в експлоатация. Първо се извършват заварки. Ние гледаме тръбите подредени, както бяха подредени пред американския посланик и след това прибрани. Технологията предполага първо да се извършат заварки. Втората спъпка е изпитание от лицензирана лаборатория за проверка на заварките. Практиката от световен мащаб показва, че никъде при извършването на проверката на заварките няма 100 % гаранция, т.е. винаги се налагат допълнителни стъпки и действия. Досега такива проверки обществото няма информация да са правени. Третата стъпка е изолация на тръбите и четвъртата е полагането им в траншеите“, посочи Петков.

  По думите му тези стъпки не се правят.

  „Разхвърлят се едни тръби по трасето. Много се надявам да не опаричим братята роми с всички тези действия, но реално заваръчни дейности, дейности по проверка от лицензирана лаборатория не е ясно да има.

  На второ място, в България в момента работи само една машина за автоматично заваряване. Тя е американско производство. Капацитетът на тази една машина е не повече от 1, 5 – 1,8 км. на ден. Премиерът преди 30 дни каза, че правим 5 км на ден. Не с хеликоптер, това означава 150 км да са построени за тези 30 дни. Ако посочи къде са, аз ще ги обиколя с колело“, призова Петков.

  „Един момент, от който всички бягат.Проектът „Турски поток“ на българска територия предвижда да бъдат изградени две компресорни станции. За тях никой не говори. Легендировката е, че ще ги строи германският консорциум „Серостал“. Обявяваме награда дъвка, който намери 11-ия процент германска собственост в този консорциум. Някой да покаже двете тухли, които са положени от консорциума „Серостал“ за изграждането на тези компресорни станции. 400 млн. лв.“, допълни още Петков.

  По думите му министър-председателят е казал, че най-късно на 13 юни ще бъде готов газопроводът. „Т.е. от сега започва подготовката за тържествата по повод поредния му рожден ден. Да е жив и здрав. Няма да стане. Боя се, че няма да стане и за 23 юни, но трябва да носят отговорност тези, които са провели процедурите. Тези, които излъгаха Сърбия и Унгария. Това е това правителство, това е Борисов“, допълни още Петков.

  Той обърна внимание още ,че всички заварчици, които се ползват, са турци. „Тук големият въпрос е защо не се ползва български потенциал. Защо парите трябва да излизат извън България. Това става тежка практика на това правителство в енергийните проекти.
  Проектът Гърция – Сърбия – премиерът е много горд, че го е дал на две гръцки компании. Ние нямаме ли потенциала, нямаме ли строителна щаб. Ние, които сме учили Гърция, Сърбия, Турция на газопроводи. Това са неща, които ни тревожат“, допълни още Петков.

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...