Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Искат по-високи наказания за "престъпления от омраза"

Наказанията за престъпления от омраза да бъдат увеличени, предвижда проектопромяна в Наказателния кодекс, внесена в Народното събрание.
Това обяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е национален координатор за борбата с антисемитизма.
От 3 на 5 години да се увеличи наказанието за престъпления от омраза е предложението за промени в Наказателния кодекс, съобщи заместник - министър Георг Георгиев:
"Това е много значима стъпка, тъй като в момента, ако си с чисто съдебно минало и извършиш подобно престъпление, би могло да се измъкнеш само с административна санкция".
Сред най-честите прояви на антисемитизъм са продажба на характерни за идеологията сувенири.
Той припомни, че още през май 2018 г. в Брюксел е организирана първата среща на националните координатори за борба с антисемитизма на държавите членки в ЕС, а през ноември е имало и среща в Мюнхен на националните координатори и на специалните представители за борба с антисемитизма на държави не само от Европа, но и от целия свят, на която България е била представена от своя делегация.
Усилията на страната ни се признават в световен мащаб. Това, което ние създадохме за малко повече от две години, получава световно признание - чрез признанието на международни представители на ОССЕ, на Бюрото по човешките права, на ООН, коментира Георгиев. Опитът и добрите практики, които биха могли да бъдат взаимствани от нас, са много, допълни той.
Ангажираността, която правителството има на най-високо ниво, и в лицето на премиера, и на всички компетентни ведомства, демонстрира нашата непоколебимост страната ни да се превърне в място, освободено изцяло от език на омразата и прояви на антисемитизъм, посочи още заместник-министърът на външните работи.
Председателят на организацията "Шалом" Александър Оскар припомни, че в началото на годината прозорците на синагогата в София са били изпочупени:
"Не е проблем фактът, че има антисемитизъм. Проблем е, когато твърдим, че няма антисемитизъм. Проблем е, когато си затваряме очите към тези грозни прояви на човеконенавист".
На международно ниво са разработени редица наръчници за изучаването на Холокоста и проявите на антисемитизъм, част от които ще бъдат внедрени и в българската образователна система.

Дир.бг