В Австрия осъдиха кмет за водна криза. В Перник бившият кмет от ГЕРБ е на свобода!

Йохан Допелбауер, кмет на Пихл бай Велс, получи условна присъда от 15 месеца затвор заради водна криза в австрийското градче.
Вчера съдът в Линц потвърди на втора инстанция присъдата и тя не подлежи на обжалване, съобщава агенция АПА.
Допелбауер е признат за виновен за това, че не е изпълнил задълженията си за осигуряване на надеждна водопроводна и канализационна мрежа за местното население.
Оценени финансово, загубите заради лошото му управление са за най-малко 60 000 евро.
След вчерашното окончателно съдебно решение кметът веднага трябва да напусне поста си.
Досегашният му заместник временно ще поеме управлението на Пихл бай Велс, докато местният парламент не избере нов кмет.
Населението на градчето е около 2 800 души.
Ситацията в Перник обаче е разлчина.  Бившата кметица е на совобда, въпреки, че тя е едни от отговорните лица за кризата с водата в Перник.
Припомняма, че от „ВиК“ съобщиха, че са изпрaтил пиcмo дo Oбщинa Пeрник, чe ce нaлaгaлo въвeждaнeтo нa рeжим oтдaвнa. Но това пиcмo e билo зaдържaнo от кметицата  зa cлeд избoритe и  Цeрoвcкa нe e oтгoвoрилa. „ВиК“ e трябвaлo дa cъглacувa вoдния рeжим c Oбщинaтa, но нямали комуникация. Така разтакаването на проблема е довело до сегашното положение на безводие в Перник.
„Воден режим се налага от ВиК дружеството, а не от кмета, категорична е Церовска, и допълни, че "Аз не съм била на работа на 10 октомври, когато е входящата дата на писмото от ВиК. От 5 април има ограничителна заповед за ползване на питейна вода от яз. Студена. Никой не може да предвиди какво ще се случи и какви са валежите. Ако е имало някакъв проблем с количеството, той трябва да се е развил през месеците август, септември и октомври, когато авариите са увеличени в пъти повече в сравнение с миналата година. Нямам информация дали яз. Студена е бил източван покрай ремонта", коментира Вяра Церовска бивш кмет на Перник.

Източник: Скандал