15 000 лв. глоба за който пише и издава патриотични книги...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Да се въведе държавна регулация, и да се ограничи писането на "патриотични книги". Такъв законопроект е подготвила неправителствената организация "Европейски ценности и атлантически приоритети" (ЕЦАП). 
Другата седмица ще го внесе в МОН, а от там доста бързо се очаква да стигне до Парламента, с оглед на силно либерално-соросоидните настроения в Министерството.
Основният пострадал от закона се очаква да бъде хитовата книга тази година "Задругата" на Добри Божилов. Непотвърдени слухове сочат, че изненадващият и успех, всъщност е ускорил работата по законопроекта, който иначе е следвало да се внесе към края на 2020 г. В утвърдената програма на НПО-то наистина в графика регулацията на патриотичните книги е отбелязана за края на следващата година.
Но тази се случи абсолютен фурор със "Задругата", която до момента е между 15 и 20 хиляди тираж, което за България е "космически резултат". Средният тираж на български автор е 200-300 броя, големите късметлии стигат до 500.
Според ЕЦАП, подобни "бестселъри" могат да унищожат години усилия и вложени милиони от неправителствения сектор, за "цивилизоване на българския народ" и за възпитаването му в правилните и градивни евро-атлантически ценности. Затова държавата трябва да вземе мерки и да забрани писането и издаването на такива книги.
Според проекта, се предвижда писането на патриотично четиво да се приравни на "клевета" по смисъла на НК. Това означа, че писателят може да бъде осъден на глоба до 15 хиляди лева. Според грантаджиите, това е точно "клевета", защото се оклеветява и охулва нещо добро - европейската ценностна система.
На издателите ще бъде забранено да отпечатват такива книги, а на книжарниците - да ги продават.
Припомняме, "Задругата" е хитът на книжния пазар тази година.
Тя излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби, а 6 седмици дори бе на първо място.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)