Американски адвокати завеждат дело за $1 млрд. срещу Бойко, заради "гушването" на посланика им... Това е унижение за САЩ и правата на жените...

Американската адвокатска кантора "Бъркли-Симънс, брадърс енд партнърс" е завела дело във Федералния съд в Ню Йорк срещу българския премиер Бойко Борисов.
Това става ясно от съобщение в сайта на кантората, която е в Топ 10 на най-елитните американски адвокати.
Искът е за 1 милиард долара и формално юристите съдят от името на щатско НПО за защита правата на жените. Реално обаче тези НПО-та са кухи, създадени от самите кантори, за да имат формално "клиент", за който да работят. Фактически, самата кантора търси 1 милиард от Бойко.
"Публичното гушване - с очевидно несъгласие от нейна страна, на посланика на САЩ, е унижение за страната, и е грубо потъпкване на правата на жените. Допълнително, и г-жа Мустафа е мюсюлманка, и г-н Борисов погазва всички правила на исляма за отношение към жените. Считаме поведението за крайно обидно, агресивно и недопустимо..." - пише в иска.
Въпросният съд е най-важният съд в САЩ, след Върховния. В него се гледат всякакви дела с последствия в чужбина, вкл. там е гледано делото за потъването на "Титаник".
Според наблюдатели, делото е "написано по учебник", и Борисов ще бъде осъден.
Как точно ще плати парите с официалните си доходи, не е ясно. Хипотетично, ако има други авоари в САЩ, те могат да бъдат конфискувани.
Официално, от правителството на САЩ реакция няма. Вероятно са склонни да си затворят очите. Но в САЩ всеки един гражданин има право да съди всеки друг за всичко, вкл. всеки американец може да съди онзи, който унижава държавата му. Фактически, Тръмп и Помпео, дори да искат да опростят направеното от Бойко, не могат...

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)