Писател излезе виновен за цuганския хаос в Сливен... Пишел "твърде патриотично" за българите...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Писателят Добри Божилов - автор на "Задругата", е сред виновниците за хаоса с циганските ученици в Сливен. Това обяви току що вицепремиерът Томислав Дончев.
Спрямо Божилов са взети ограничителни мерки - поставен е под "домашен арест" и му е спрян достъпът до Интернет.
"Божилов провежда последователна пропаганда на националистически и анти-ромски настроения. Той оспорва и европейските ценности, един от основните протестиращи срещу Истанбулската конвенция и Стратегията за детето е. Редовно разпространява слухове и паникьосва народа в социалните медии. Слагаме край на това" - каза Дончев.
Той добави и, че за "Задругата" многократно са предупреждавали, че е опасна литература, но "не били разбрани", и в крайна сметка - не успели да я спрат.
Наш репортер успя да се свърже с Божилов по "Скайп". Оказа се, че са прекъснали само неговия Интернет, но той знаел паролата на съседа и се закачил през него.
Отрече да е плашил циганите с нещо, но каза, че Стратегията за детето е факт. Тя вече е добавена в закона, а най-опасните разпоредби влизат в сила от 1 януари 2020 г. Факт е, че детето ще може да се отнема без съдебно решение - с административна заповед. А след това родителите ще трябва да ходят като луди по съдилища да се борят. Каква ще е психическата травма върху детето от всичко това, никой не мисли. Ще може да се действа и по анонимен сигнал, а чиновниците не носят лична отговорност при прогрешни решения.
"Ще се боря с това и на свобода, и от ареста ако трябва" - категоричен е Божилов.
Припомняме, "Задругата" излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби, а 6 седмици дори бе на първо място.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов. Именно позитивните про-руски послания са конкретната причина за настоящите конфискации, свързани с "шпионския скандал".
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)