Борисов: В историята ще пише - Гешев бе избран по времето на Радев

Не се меся в работата на президента.
Законът е такъв и е спазен, коментира премиерът процедурата.
Законът беше променен по времето на Христо Иванов – съдиите да си избират съдии, прокурорите да си избират прокурори, напомни Борисов.
Обществото щеше ли да вярва на избран партиен кандидат или кандидат на управляващото мнозинство – не, отговори за пореден път премиерът на въпрос защо правосъдният министър не издигна кандидатура за главен прокурор. След избора на Иван Гешев в историята няма да пише "по времето на премиера Бойко Борисов.
Ще се напише: По времето на управлението на Румен Радев беше избран Иван Гешев. С какво ние сме помогнали за този избор? Всичко е в ръцете на президента. Това каза премиерът Бойко Борисов в ефира на Нова телевизия.
Премиерът категорично се разграничи от избора на главен прокурор, като посочи, че резултатът, постигнат от Гешев е категоричен. 20 на 4 - съдии са избрали Иван Гешев. Разбирам да беше 10 към 11, коментира Борисов.
Премиерът коментира и блокадата на Орлов мост, която организираха протестиращи срещу Гешев още в четвъртък сутринта. Движението на възловото кръстовище беше възстановено почти денонощие по-късно.
"Дали одобрявам да затварят най-оживеното кръстовище в София? Категорично не. Върховенството на закона е да спазваш закона", заяви още Борисов. "Какво би станало ако всеки кмет отиде да си закрие кампанията на някое кръстовище? Правилно ли е?", допълни още той.
"Щеше да е отвратително да окървавят този ден.  Бяха взели много мерки, но си заслужаваше", каза Борисов за безпрецедентната охрана около ВСС във връзка с вчерашните демонстрации около избора на главен прокурор. Това е законът – който даде пръв заявка, получава мястото за протест, обясни той защо единият протест не е бил разрешен.
„Не може да се разхождаш по Орлов мост и да говориш за върховенство на закона. Има 2 милиона души, които не са съгласни с това. Осигурили са им трасе, за да стигнат до президентството, където да си протестират”, каза Борисов. Такава демонстрация се очаква в петъчния ден, когато държавният глава Румен Радев може да подпише указа за назначаването на Гешев.
"Нормално е да омръзнем. Но това е като своя жена или свой мъж - омръзне ти за момент, но после си викаш "По-добро от това няма". Може нещо за момент да ти се види по-русо, по -хубаво. Но след това? Леко, леко си се примъкваш вкъщи и си мълчиш." Така премиерът отговори на въпрос за продължителността за управлението на ГЕРБ.
„Това е най-евтината ни кампания. Похарчили сме толкова, колкото законът позволява – в рамките на субсидията и по банков път. Дарения не приемаме и не сме приемали”, заяви премиерът Бойко Борисов.
Той каза още, че до момента в рамките на кампанията преди местния вот не е чул лъжа, която силно да го е засегнала.
Борисов категорично отхвърли възможността кметът Йорданка Фандъкова да не стигне до евентуален балотаж.
На въпрос какво мисли за очаквания на много места в страната втори тур на изборите, премиерът отговори: „Това е демокрация. Това е хубаво, защото пък на много места е и ГЕРБ. И освен видимите резултати, които са безспорни – в партията има и хора, с които се разделяме. С едни се разделих, с други предстои да се разделя”.
Борисов каза още, че Цветан Цветанов не пречи на местните структури по места. И категорично отрече откриването на важни инфраструктурни и други проекти да е по-силно концентрирано в предизборния период.
Борисов заяви категорично, че ТЕЦ Варна не е пример за обвързаност между ГЕРБ и ДПС. „Каква е тази обвързаност? Става дума за енергетиката. Нека всеки си гледа работата“, заяви той и добави, че обвиненията, които му се отправят в тази посока са неоснователни, включително и тези от страна на Валери Симеонов. „Имаме подписано споразумение, имаме си и програма. С Каракачанов работим перфектно. И със Сидеров работим добре. През изминалия месец не им обръщам внимание. По време на кампания всеки прави политика“, заяви Борисов, коментирайки бъдещето на коалиционното управление.
„За мен най-важно е ГЕРБ да е първа политическа сила и след местните избори. Важно е и колегите от „Патриотичния фронт” също да се представят добре, за да потвърдим доброто управление”, каза още министър-председателят.
Той бе категоричен е, че партията му е безкомпромисна към кметовете, "действащи като дерибеи". Като пример в това отношение Борисов даде градоначалникът на Ямбол, който е изкарал три мандата на поста. Сега обаче ГЕРБ издига нов кандидат.
"Аз тази кампания си направих труда да не я слушам, но помня каква беше Костинбродската афера и лъжите тогава. Просто беше чудовищна манипулация", коментира премиерът.
"Още има време, то още е петък. Костинбродската афера я направиха в деня за размисъл, в събота"
Борисов каза, че любимата му улица е "Граф Игнатиев", като обясни, че дълго е живял на "Граф Игнатиев" и ул. "Любен Каравелов".
"Помня каква разруха беше там, десетилетия. Трамвая го чувах от Руски паметник като идваше, не че слухът ми е гояллям, просто толкова тракаше.
Всеки човек има своите емоционални моменти, има толкова разочарования - полагаш за нещо толкова много усилия и то не става. Или направят нещо калпаво, някоя фуга на плочка. И вместо да му се радваш истински отиваш и си е оставил ръцете майстора. Тогава ми е най-черният ден. Това е сложна игра. Ако беше преди 12 години - да кажеш "Тръгвам си". Но това са съдбите на много хора, каза той изброявайки членовете на кабинета, депутати и т.н.
Аз приятели нямам, още от началото. Казвал съм го. Разочарованието веднага идва, защото се злоупотребява.
"Обирали са ме няколко пъти, в Банкя къщата ми обираха преди няколко години", каза Борисов. "По време на управлението на БСП. Това го казвам само, не се заяждам", добави той.
Премиерът обясни, че хоби са му кучетата и добави, че вече не рисува.
"Рисувам човечета като дойде внука някоя вечер. Той рисува и аз му показвам така - ръчички и краченца", разказа Борисов.

19 минути