ГЕРБ режат детските надбавки на най-бедните - с около минимална заплата... Нямало нужда с пари да се стимулира раждаемостта...

Родителите, чиито доходи са около минималната заплата, може да загубят една пета от сумата, която получават под формата на детски надбавки, съобщи bTV.
Това следва от промените в закона за бюджета за 2020 г., които днес обсъжда Националният съвет за тристранно сътрудничество.
Причината е, че минималната заплата се увеличава административно от 560 лв. на 610 лв. (8.9%), докато праговете за отпускане на помощта се замразяват на тазгодишните нива.
Така само заради това увеличение родители, получавали досега помощта в пълен размер, могат да се озоват в по-високодоходната група и помощта да им бъде намалена с 20%, пише Дневник.
Според действащите правила, които не се планира да бъдат променени, месечната помощ за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, се отпуска на семейства, чийто доход не е по-голям от 400 лв. месечно на член от семейството.
Ако средният доход е по-висок, семейството получава 80% от помощта. В проектобюджета се запазва и размерът на детските надбавки. За едно дете сумата е 40 лв., за две деца - 90 лв. за три деца - 135 лв., за четири - 145 лв., а за всяко следващо сумата се увеличава с 20 лв.
Така в тричленно семейство, ако двамата родители са на минимална заплата, средният доход е 373 лв. на човек, а полагащата им се помощ за детето е 40 лв. месечно. След 1 януари средният доход в семейството ще се вдигне на 406.6 лв. на човек, с което детските надбавки ще намалеят с 8 лв. Ако децата са две, намалението ще е с 18 лв., а ако са три - с 27 лв.
Пред медиите финансовият министър Владислав Горанов каза, че за раждането на никое дете мотивацията не може да е финансова и затова подобни разходи не са нужни...

Дунав Мост