Грета призова да се издават по-малко книги, за да се намали глобалното затопляне...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Световната шоу-звезда на зелената революция Грета Тунберг, забърка и България в проблемите на човечеството и загиващата планета.
На среща с активисти в родната си Швеция, тя показа една българска книга ("Задругата" на Добри Божилов) и обяви, че "това е пример как се разхищават хартия, мастило и енергия".
"Тази книга - която е бестселър в страната, в която е издадена, може да се събере на двойно по-малко пространство, което ще опази повече гори и ще хаби по-малко електричество. Но гледайте какво разхищение. И всяка нова бройка, която се печата, а те се печатат с хиляди, е катастрофа. Ето това убива Земята, природата, всички нас, и моето бъдеще" - каза младата Тунберг.
"Задругата" е исторически роман, излязъл тази година и превърнал се в бестселър. Тя е около 430 страници и не се различава по нищо като формат, от останалите книги у нас, но също - и от форматите на запад. Приблизително така изглеждат книгите навсякъде.
Защо Грета взе точно българска, не е ясно. Вероятно е част от разрастващите се опити на Запада да охулва по-слабите, да ги изкарва боклуци, и тях виновни за всичко.
Припомняме, "Задругата" излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби, а 6 седмици дори бе на първо място.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)