Поемаме боклука и на Йордания... Бойко отиде да търси "инвестиции" там...

Българска правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, заминава на официално посещение в Йордания на 13 октомври.
Целта на визитата на министър-председателя е разширяване на сътрудничеството между България и Хашемитското кралство в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни.
Предстоящото в края на седмицата посещение е първото на български премиер в страната от далечната 2002 година, когато Симеон Сакскобурготски и крал Абдула Втори обсъдиха в Аман пътищата за развитие на двустранното сътрудничество, конкретно в икономиката и търговията.
Самият Борисов пък се е срещал с Абдула Втори в Йордания през 2005 г. в качеството си на главен секретар на МВР. Тогава ген. Борисов бе на тридневно работно посещение в Аман, където се срещна с представители на йорданските служби.
Последната среща между двамата бе преди година в Албания, където под домакинството на премиера Еди Рама се състоя традицонната среща по процеса "Акаба", иницииран от монарха на близкоизточната страна.
На 13 октомври Бойко Борисов ще бъде приет от краля на страната Абдула II бин ал-Хусейн. Не е ясно обаче къде ще бъде приета българската делегация, тъй като резиденцията на йорданското кралско семейство е разположена не в един-единствен дворец, а на територията на целия комплекс Ал Макар – в превод „щаба“, напомнящо за събитията от периода на Арабското въстание, когато на тези земи се базирали арабските войски, освободили от турците Аман, столицата на съвременна Йордания, през 1918 г. Впрочем имената на самите дворци, разположени на територията на „Щаба“, ни връщат към източния разкош. Например "Рагадан" – основната резиденция на Нейно Величество. Името му произлиза от арабския глагол „живея комфортно“. А името на двореца "Басман" се превежда като „радост“.
Абдула, считан за пряк наследник на пророка Мохамед, е първият съвременен владетел на кралството. Причината за съвременните му политически и международни възгледи е престижното образование, което получава в чужбина – служи в Британската армия, следва международна политика в Оксфордския университет, посещава занятия в Джорджтаунския университет.
Нека не забравяме и кръвната връзка между България и Йордания, основана на родството между Симеон Сакскобурготски и Абдула Втори – преки потомци на севилската мюсюлманска принцеса Зайда, която от своя страна е потомка на Фатима, дъщеря на пророка Мохамед.
Според историческите изводи през XI век Зайда се спасява от нашествието на берберите в християнския двор на кастилския крал Алфонсо VI, става негова любовница и му ражда син.
Неговата потомка Изабела през XIV се омъжва за графа на Кеймбридж и му ражда Ричард Плантагенет, граф на Йорк и баща на знаменития английски крал Ричард III.
Оттук е и кръвната връзка между дианстията Сакс-Кобург и Гота и наследниците на самия пророк Мохамед, сред които е и йорданския крал Абдула Втори.
Предстоящото посещение на българския премиер Бойко Борисов в Йордания е продължение на диалога на високо равнище между София и Аман, активизирал се в предходната година – първо с посещението на президента Радев и съпругата му Десислава в Аман през декември м.г., последвано от визита на принцесата на Йордания Дана Фирас у нас по покана на министър Николина Ангелкова преди дни.
Освен това за по-малко от половин година министър Екатерина Захариева се срещна неколкократно с колегата си Айман Сафади, министър на външните работи и емигрантите на Йордания, като двамата обсъдиха възможности за реализиране на потенциал в редица области – сигурност, отбрана, военна индустрия, борба с тероризма, трафик на хора, информационни технологии, образование, туризъм, земеделие, продоволствена сигурност и др.
На 31.01.2018 г. в Аман бе подписана нова тригодишна програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата за периода 2018 – 2020 г.
Понастоящем между страните е създадена Смесена комисия за икономическо сътрудничество, която е приемник на съществуващата до 2007 българо-йорданска Смесена комисия за търговско и икономическо сътрудничество.
Особено значение за националните интереси на България е сътрудничеството с Йордания в областта на сигурността и превенцията на тероризъм.
Макар и немногобройна, общността на завършилите ВУЗ в България йорданци и на смесените бракове на йорданци с български гражданки формират мост за разбирателство между двата народа, както и за активизиране на двустранните отношения.

Източник: Епицентър

П.П. След много търсене на инвестиции от Фолксваген, докарахме боклука на Рим. Може сега да поемем и боклука на Йордания...