Ако притежавате тази книга, крийте я добре...

https://www.book.store.bg/p248569/zadrugata-dobri-bozhilov.html
Агенцията от обществен надзор на малолетните публикува допълнителни критерии, по които да се отнемат деца от "рискови родители". Този път сред причините това да става, има добавени и... книги.
Това означава, че ако при проверка в дома ви (например по анонимен донос) открият някоя от тези книги, то автоматично ставате "безотговорен родител", и децата се пращат в сиропиталище или в наемно приемно семейство.
Сред "опасните четива" е и абсолютния бестселър на тази година "Задругата". Ако притежавате тази книга, крийте я добре.
Причина за включването е "възпитаването на ретроградни ценности, несъответстващи на епохата на отвореното човечество и атлантическите ценности".
Т.е. книга с патриотични послания, по същество е "опасна", и за децата, и за родителите.
Други причини тази творба да влезе в черния списък, са елементи на русофилия в нея, както и защитата на традиционното семейство, в ущърб на "алтернативните ориентации".
Заедно със "Задругата", забранени са още класики на родната литература, но също Достоевски, Пушкин, Лермонтов и пр. "Твърде добре написаната руска литература вреди на България, защото създава измамни чувства към тази агресивна страна. Не може талантите на руската литература да служат на диктатора в Кремъл" - пише в мотивите.
Авторът на "Задругата" Добри Божилов, бе намерен от наш репортер за коментар. Той каза, че подривната дейност срещу книгата му тече вече няколко месеца, но всяка нова репресия единствено я прави по-търсена.
"Половин година сме в Топ 10, а шест седмици бяхме номер едно по продажби. Читателят е намерил своята книга, а властта вместо да се радва, че български автори изпреварват западните, тя се чуди каква глупост да измисли, за да пречи..." - коментира той.
Божилов направи и още един ироничен коментар: "Интересното е, че в забранения списък не е например "Моята Борба" на Адолф Хитлер. Тя очевидно е добро четиво за подрастващите. Сигурно това се дължи на еволюцията на неолибералния атлантизъм към скрит фашизъм. В тази ситуация, фашистките ценности отново става положителни."
Припомняме, "Задругата" излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби, а 6 седмици дори бе на първо място.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов. Именно позитивните про-руски послания са конкретната причина за настоящите конфискации, свързани с "шпионския скандал".
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)