Разследването на руски шпиони се разви и към нова книга - бестселър на 2019... Авторът привикан в следствието, проверяват кой я си я е купил...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Разследването на русофили за шпионска дейност ще бъде разширено. Прокуратурата започва проверка и на най-продаваната книга на годината - "Задругата" на Добри Божилов. Той самият вече е привикан в следствието, и е разпитан.
Съобщението дойде току що, директно от канцеларията на главния прокурор Сотир Цацаров. То бе потвърдено от секретарката и на бъдещия пръв обвинител Иван Гешев, т.е. по въпроса ще има приемственост.
"Задругата" е "твърде патриотична", което вреди на атлантическата ни ориентация, точно като дейността на Движение "Русофили". България е избрала своя път, и всякакви книги, които го оспорват, ще се третират като "вражеска активност", обяви Цацаров.
"Ние няколко пъти предупредихме автора да я спре, бяхме възпитани, опитахме да решим въпроса цивилизовано и по европейски. Но не получихме разбиране. Сега следва цялата сила на закона" - каза първият обвинител.
Сега прокуратурата ще изиска данни от издателството и от книжарниците, за това кой си е купувал книгата. Най-вероятно, по-лесно ще бъдат проследени онези, които са платили с банкови карти. Но и останалите не са неуязвими, защото ще се проверяват камерите и после с лицево разпознаване ще се търсят купувачите. 
Припомняме, "Задругата" излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби, а 6 седмици дори бе на първо място.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)