Гърция сваля данъци, дава по 2000 евро за всяко дете... През това време, Бойко купува Ф-16

Новото гръцко правителство продължава със смелите реформи, като обяви сериозно намаляване на данъци, приватизация на големи държавни предприятия и големи детски надбавки за млади семейства.
Нарочени за приватизация са "Държавната газова компания" (DEPA), петролната компания Greek Petroleum и държавния дял от международно летище в Атина.
Целта на управляващите от "Нова демокрация" е да активизират инвестициите и съживяване на икономическия растеж.
Премиерът Кириакос Мицотакис разкри планове за намаляване на данъците за гражданите и компаниите.
Подоходния данък за доходите на домакинства до 10 000 евро годишно се намалява от 22 до 9%, като се запазва досегашния необлагаем минимум.
Данъкът върху печалбата на компаниите се понижава от 28 на 24%, а върху дивидентите - от 10 до 5 процента. Данъкът за новите селскостопански предприятия ще бъде едва 10 сто, като в парламента възможно най-скоро ще бъде внесен нов закон за селскостопанските кооперативи.
Новите сгради ще бъдат освободени от ДДС за 3 години, като се предвижда намаление от 40% в стойността на ремонта или модернизацията на зданията.
Догодина за всяко новородено дете ще се плаща субсидия от 2000 евро с изключение на семействата с много високи доходи. Детските стоки, каските за мотористи и детските столчета ще се облагат с по-ниска ставка на ДДС от 13%.

Expert.bg