Фандъкова забрани 17 книги за продажби в книжарниците в София... Можели да "объркат гражданите за усилията на ГЕРБ"...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Списък със 17 български книги, които да се извадят от книжарниците депозира в Столични общински съвет кметицата Йорданка Фандъкова.
Причината за забраната е, че те можели да "объркат гражданите и да навредят на евро-атлантическите ценности, защитавани от ГЕРБ".
Най-сериозно засегната от забраната ще е книгата-хит на първото полугодие - "Задругата" на Добри Божилов. Тя е в Топ 10, откакто е излязла през март, а 6 седмици дори бе на първо място.
Забраната дори за месец в най-големия пазар - София, ще струва хиляди тираж. Авторът Божилов коментира, че ще обжалват "това абсурдно разпореждане, което противоречи на свободата на словото и на правото на творчески идеи". Съдебните процедури обаче са бавни, и скоро едва ли ще има окончателно решение. Явно на това разчитат герберите около Фандъкова.
В Забраната са включени и Интернет сайтовете, но част от тях се хостват извън София, и реално ще могат да продължат да продават. Не е изключено обаче ГЕРБ да разпрострат нареждането върху цялата страна.
"Ако това нещо наистина се случи, "Задругата" ще се превърне в апокрифна литература. То може дори да я направи по-търсена. Историята не познава случай забрани или изгаряния на книги, да са довели до успех за направилия го." - коментира Добри Божилов.
Освен "Задругата", в списъка са включени и класики като "Под игото", "Време разделно", четирилогията за Асеневци на Фани Попова-Мутафова, Димитър Талев, както и произведения на Вапцаров, Смирненски и пр.
Това обаче са дългогодишни утвърдени произведения със стабилен тираж, и изваждането им за малко, няма да им навреди сериозно. "Задругата" сега се налага, реализира рекордни заявки, и точно срещу нея е ударът.
Припомняме, имаше няколко предни опита за забрани, горене, както и протести на атлантически среди. Въпреки това книгата излезе, и се превърна в бестселър.
Проверки по книжарниците сочат, че тя все още не е иззета. Книжари коментираха, че още "нищо не са им казали". Вероятно ще трябва време СОС да сведе нареждането до търговската мрежа. Това най-вероятно ще се случи в рамките на 3-4 работни дни следващата седмица след празниците.
Коледа и почивните дни около нея помагат на забранените - читателите все още ще могат да си ги купят.
Няколко книжарници, в които "Задругата" все още я има:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)