Велосипедистите - новите градски терористи...

Преди няколко дни, както си пресичах пешеходна пътека, един велосипедист, минавайки покрай мен, ме перна с ръка по бастуна, защото не съм му спазил предимството. 
Получих и съответната дебелашка псувня със закана, че следващия път ще ми Репликата ми не е към този индивид.
Как да му обясня, че възпитанието не е въпрос на възраст.
Възпитанието, както личи и от етимологията на тази дума, е нещо, което е над, отвъд питанието, тоест нещо, което е над храната, над ежедневното плюскане и наливане с бира и т.н.
Репликата ми е към общинските власти, със забележката, че от десет години аз нямам и не карам кола. Вело алеите, дами и господа, помнете ми думата, скоро ще станат кошмар и за пешеходците, и за шофьорите, и за гражданите. Те ще родят такива градски анархисти, че "жълтите жилетки" във Франция ряпа да ядат. 
Това е поредната глупост на неолиберализма:
да дава власт на градските еко-юпита, които са малцинства и тъкмо поради това са доста по-агресивни. Госпожо Фандъкова, да не говорим за тоталния провал при ремонта на "Славейков" и "Графа", но само заради вело алеята на "Раковски", трябва незабавно да си подадете оставката. Елате, подвижете се по тротоара на театрите и се нагледайте на привилегированото платно пълно с привилегировани и комплексирани хипстери, които яздят велосипеди, кънки, тротинетки, сърфове, електрически скутери, а наскоро видях и една дама да си тътрузи куфара на колела по вело алеята.
И тези всичките, само да видят някой застанал на тяхното платно, са готови да му резнат главата от висотата на своето положение. Не говоря за непослушните пешеходци, които са способни да спрат на пешеходната пътека, за да си доядат баничката или да си довършат разговора по телефона, но... Такси спира леко засегнал вело алеята, за да остави трудно движещ се клиент. Прас с юмрук по покрива на таксито. Кола спира, за да може шофьора да предаде лекарства на близък човек и да продължи по-натам - ритник във вратата на колата. Друг автомобил оставя група от хора, отиващи на театър, люс по калника.
Ами направете центъра изцяло пешеходна зона. Създайте клъстери от квартали и градски блокове, около които е разрешен трафикът на автомобили, но в рамките на които той е силно ограничен. Направете велосипедни „аутобани“, свързващи близко разположени градове. Но, за Бога, отделете автомобилите от новата привилегирована класа на
градските анархисти на две колела.
Те не карат велосипеди и скутери, не защото им дреме за въздуха в София, а защото нямат коли. Създава се сегрегация - на градски еко-юпита, налагащи прищявките си за велосипеди и скутери, и на предградията където селските хора, разчитат на своите автомобили. Впрочем това е задължителна тема за дебат между двете дами, които ще се изправят в битката за София и ще се конкурират за кмет на столицата. И да ви кажа, според мен възходът на мутрите вече не започва от колите, а от колелата.     

Илия Петров 
(Заглавието е на редакцията)